PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z musem truskawkowym bez pieczenia

Pyszna i delikatna tarta z truskawkami bez pieczenia

o 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z musem truskawkowym bez pieczenia

Spód:

110 g masła
220 g herbatników

Masa:

4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
500 g serka mascarpone
250 ml maślanki
100 g cukru
1 szt. cytryny (starta skórka)

Mus truskawkowy:

2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Serek mascarpone i maślankę wyjmyj z lodówki na ok. 2 godz. przed przygotowaniem.

2

Spód

Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki, połącz z masłem i wyłóż nim dno formy o śr. 24 cm oraz boki dokładnie uciskając. Spód wstaw do lodówki do schłodzenia.

3

Masa

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie ok. 5 - 7 minut. Mascarpone utrzyj z maślanką, cukrem i startą skórką z cytryny. Listki żelatyny podgrzej w garnku, nie gotuj. 4 łyżki masy wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a następnie połacz z resztą masy. Masę rozłóż równo na spodzie i wstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 2 godz.

4

Mus truskawkowy

Listki żelatyny namocz w zimnje wodzie przez 5 - 7 minut. Truskawki zmiksuj (jeśli użyłeś mrożonych truskawek najpierw je rozmroź), wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w garnku, nie gotuj. 3 łyzki musu wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodaj do pozostałej części musu. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy mus wylej na wierzch masy sernikowej i odstaw do schłodzenia na ok. 6 godz. w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z musem truskawkowym bez pieczenia

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1361kJ
325kcal
1172kJ
280kcal
Tłuszcz 23.48g 20.24g
Węglowodany 26.51g 22.85g
Białko 5.12g 4.41g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej