Flag

Tarta z musem truskawkowym bez pieczenia

ok. 12 - 16 porcji
Średni
60 min
Pyszna i delikatna tarta z truskawkami bez pieczenia
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
110 gmasła
220 gherbatników
Masa
4 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
500 gserka mascarpone
250 mlmaślanki
100 gcukru
1 szt.cytryny (starta skórka)
Mus truskawkowy
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 gtruskawek
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Serek mascarpone i maślankę wyjmij z lodówki na ok. 2 godz. przed przygotowaniem.

2

Spód

Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki, połącz z masłem i wyłóż nim dno formy o śr. 24 cm oraz boki dokładnie uciskając. Spód wstaw do lodówki do schłodzenia.

3

Masa

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie ok. 5 - 7 minut. Mascarpone utrzyj z maślanką, cukrem i startą skórką z cytryny. Listki żelatyny podgrzej w garnku, nie gotuj. 4 łyżki masy wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a następnie połącz z resztą masy. Masę rozłóż równo na spodzie i wstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 2 godz.

4

Mus truskawkowy

Listki żelatyny namocz w zimnje wodzie przez 5 - 7 minut. Truskawki zmiksuj (jeśli użyłeś mrożonych truskawek najpierw je rozmroź), wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w garnku, nie gotuj. 3 łyzki musu wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodaj do pozostałej części musu. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy mus wylej na wierzch masy sernikowej i odstaw do schłodzenia na ok. 6 godz. w lodówce.