Flag

Tarta z masą budyniową i malinami

16 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z budyniem śmietankowym i malinami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
260 gmąki krupczatki
0,25 łyżeczkisoli
60 gcukru
100 gmasła (zimnego)
1 szt.żółtka
3 łyżkiwody (zimnej)
Masa budyniowa
0,5 szt.cytryny (otarta skórka)
1 łyżkasoku z cytryny
250 mlśmietanki 30% tł.
3 szt.żółtek
50 gmasła (rozpuszczonego)
100 gcukru
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
400 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do mąki dodaj sól, cukier oraz zimne masło. Następnie posiekaj nożem wszystkie składniki, aż utworzy się kruszonka. Żółtko roztrzep z wodą, dodaj do kruszonki, po czym szybko zagnieć ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto ponakłuwaj i wstaw do piekarnika. 

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Masa budyniowa

Skórkę i sok z cytryny, śmietankę, masło, cukier i budynie dokładnie wymieszaj. Następnie wylej na wierzch masę budyniową i ułóż na niej maliny.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.