PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z masą budyniową i malinami

Kruche ciasto z budyniem śmietankowym i malinami

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z masą budyniową i malinami

Ciasto kruche:

260 g mąki krupczatki
0,25 łyżeczki soli
60 g cukru
100 g masła (zimnego)
1 szt. żółtek
3 łyżki wody (zimnej)

Masa budyniowa:

0,5 szt. cytryny (otarta skórka)
1 łyżka soku z cytryny
250 ml śmietanki 30% tł.
3 szt. żółtek
50 g masła (rozpuszczonego)
100 g cukru
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
400 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do mąki dodaj sól, cukier oraz zimne masło. Następnie posiekaj nożem wszystkie składniki, aż utworzy się kruszonka. Żółtko roztrzep z wodą, dodaj do kruszonki, po czym szybko zagnieć ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto ponakłuwaj i wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Masa budyniowa

Skórkę i sok z cytryny, śmietankę, masło, cukier i budynie dokładnie wymieszaj. Następnie wylej na wierzch masę budyniową i ułóż na niej maliny.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z masą budyniową i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1055 kJ
252 kcal
1147 kJ
274 kcal
Tłuszcz 14.22 g 15.46 g
Węglowodany 30.11 g 32.73 g
Białko 3.27 g 3.56 g