PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

Pyszna, krucha tarta z soczystymi gruszkami

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

Ciasto kruche:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
50 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
1 łyżka wody

Dodatkowo:

40 g migdałów mielonych
40 g mąki
40 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera

Nadzienie:

500 g gruszek
40 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
10 g miodu
1 łyżka wody
100 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukier kokosowy, żółtka i wodę. Zagnieć do połączenia składników i uformuj w kulę. Zawiń folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż formę na tartę o śr. 23 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone spód pozostaw do wystudzenia.

Wymieszaj razem mielone migdały, mąkę i cukier kokosowy. Posyp mieszanką wystudzony spód.

3

Nadzienie

Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce na ósemki. Piekarnik nagrzej do 170°C. Na patelni podgrzej cukier kokosowy z miodem i wodą. Gdy cukier się rozpuści dodaj orzechy i gruszki. Podgrzewaj do momentu, aż gruszki będę miękkie. Ułóż gruszki z orzechami na upieczonym spodzie i polej pozostałym sosem.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczoną tartę pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1118kJ
267kcal
1202kJ
287kcal
Tłuszcz 14.97g 16.10g
Węglowodany 30.77g 33.08g
Białko 4.61g 4.96g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!