PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

Pyszna, krucha tarta z soczystymi gruszkami

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

Ciasto kruche:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
50 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
1 łyżka wody

Dodatkowo:

40 g migdałów mielonych
40 g mąki
40 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera

Nadzienie:

500 g gruszek
40 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
10 g miodu
1 łyżka wody
100 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukier kokosowy, żółtka i wodę. Zagnieć do połączenia składników i uformuj w kulę. Zawiń folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż formę na tartę o śr. 23 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczone spód pozostaw do wystudzenia.

Wymieszaj razem mielone migdały, mąkę i cukier kokosowy. Posyp mieszanką wystudzony spód.

3

Nadzienie

Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce na ósemki. Piekarnik nagrzej do 170°C. Na patelni podgrzej cukier kokosowy z miodem i wodą. Gdy cukier się rozpuści dodaj orzechy i gruszki. Podgrzewaj do momentu, aż gruszki będę miękkie. Ułóż gruszki z orzechami na upieczonym spodzie i polej pozostałym sosem.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczoną tartę pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1118 kJ
267 kcal
1202 kJ
287 kcal
Tłuszcz 14.97 g 16.10 g
Węglowodany 30.77 g 33.08 g
Białko 4.61 g 4.96 g