Tarta serowo-waniliowa

Pyszny kruchy spód z nadzieniem z białego sera z laską wanilii

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta serowo-waniliowa

Ciasto kruche:

250 g mąki
1 szt. jajka
2 łyżki cukru pudru
125 g masła (zimnego)

Masa serowa:

400 g twarogu 3 krotnie zmielonego
250 ml śmietanki 30% tł.
3 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g porzeczek czerwonych
1 łyżka cukru pudru
12 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier puder i kawałki masła. Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw na 20 minut do zamrażarki.

Formę do pieczenia tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie placek o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto nawiń na wałek i umieść w formie do tarty. Ciasto dociśnij do brzegów, nadmiar ciasta zetnij nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki do obciążenia ciasta (możesz użyć do tego ryżu lub fasoli).

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika. Po 15 minutach ściągnij z ciasta papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Masa serowa

Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do pozostałych składników i zmiksuj razem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

4

Pieczenie

Przygotowaną masę serową przelej na upieczony spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.

5

Dekorowanie

Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta serowo-waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1080 kJ
258 kcal
1030 kJ
246 kcal
Tłuszcz 14.80 g 14.09 g
Węglowodany 22.06 g 21.01 g
Białko 10.21 g 9.73 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne