PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta serowo-waniliowa

Pyszny kruchy spód z nadzieniem z białego sera z laską wanilii

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta serowo-waniliowa

Ciasto kruche:

250 g mąki
1 szt. jajek
2 łyżki cukru pudru
125 g masła (zimnego)

Masa serowa:

400 g twarogu 3 krotnie zmielonego
250 ml śmietanki 30% tł.
3 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g porzeczek czerwonych
1 łyżka cukru pudru
12 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier puder i kawałki masła. Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw na 20 minut do zamrażarki.

Formę do pieczenia tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie placek o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto nawiń na wałek i umieść w formie do tarty. Ciasto dociśnij do brzegów, nadmiar ciasta zetnij nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki do obciążenia ciasta (możesz użyć do tego ryżu lub fasoli).

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika. Po 15 minutach ściągnij z ciasta papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Masa serowa

Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do pozostałych składników i zmiksuj razem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

4

Pieczenie

Przygotowaną masę serową przelej na upieczony spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.

5

Dekorowanie

Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta serowo-waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1080 kJ
258 kcal
1030 kJ
246 kcal
Tłuszcz 14.80 g 14.09 g
Węglowodany 22.06 g 21.01 g
Białko 10.21 g 9.73 g