PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta serowo-waniliowa

Pyszny kruchy spód z nadzieniem z białego sera z laską wanilii

o 12 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta serowo-waniliowa

Ciasto kruche:

250 g mąki
1 szt. jajek
2 łyżki cukru pudru
125 g masła (zimnego)

Masa serowa:

400 g twarogu 3 krotnie zmielonego
250 ml śmietanki 30% tł.
3 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g porzeczek czerwonych
1 łyżka cukru pudru
12 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier puder i kawałki masła. Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw na 20 minut do zamrażarki.

Formę do pieczenia tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie placek o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto nawiń na wałek i umieść w formie do tarty. Ciasto dociśnij do brzegów, nadmiar ciasta zetnij nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki do obciążenia ciasta (możesz użyć do tego ryżu lub fasoli).

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika. Po 15 minutach ściągnij z ciasta papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Masa serowa

Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do pozostałych składników i zmiksuj razem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

4

Pieczenie

Przygotowaną masę serową przelej na upieczony spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.

5

Dekorowanie

Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta serowo-waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1080kJ
258kcal
1030kJ
246kcal
Tłuszcz 14.80g 14.09g
Węglowodany 22.06g 21.01g
Białko 10.21g 9.73g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!