Flag

Tarta serowo-waniliowa

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny kruchy spód z nadzieniem z białego sera z laską wanilii
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
250 gmąki
1 szt.jajka
2 łyżkicukru pudru
125 gmasła (zimnego)
Masa serowa
400 gtwarogu 3 krotnie zmielonego
250 mlśmietanki 30% tł.
3 szt.jajek
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gporzeczek czerwonych
1 łyżkacukru pudru
12 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Sernixa Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier puder i kawałki masła. Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw na 20 minut do zamrażarki.


Formę do pieczenia tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.


Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie placek o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto nawiń na wałek i umieść w formie do tarty. Ciasto dociśnij do brzegów, nadmiar ciasta zetnij nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki do obciążenia ciasta (możesz użyć do tego ryżu lub fasoli).

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika. Po 15 minutach ściągnij z ciasta papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Masa serowa

Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do pozostałych składników i zmiksuj razem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

4

Pieczenie

Przygotowaną masę serową przelej na upieczony spód i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.

5

Dekorowanie

Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.

Porady i wskazówki