PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta czekoladowo - pomarańczowa

Pyszna, czekoladowa tarta z nutą pomarańczy

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta czekoladowo - pomarańczowa

Ciasto kruche:

200 g mąki
50 g cukru
140 g masła
2 szt. żółtek
1 łyżka kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tł.
1 szczypta soli

Krem:

200 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30% tł.
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka, kakao i łyżkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu jego obciążenia. Piecz przez 15 minut, a nastepnie wyjmij z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Czekoladę rozpuść w garnku z 150 ml śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt i 50 ml śmietanki utrzyj mikserem. Do masy dodaj ciepłą rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Krem przełóż na ostudzone ciasto. Odstaw do schłodzenia w lodówce.

4

Czekoladowe wiórki

Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Wylej ją na blachę odwróconą do góry dnem. Gdy czekolada przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.

5

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę i cukier puder ubij na sztywną masę, a następnie wyłóż ją na schłodzony krem. Udekoruj tartę wiórkami czekoladowymi. Tarta najlepiej smakuje schłodzona.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta czekoladowo - pomarańczowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1943kJ
464kcal
1784kJ
426kcal
Tłuszcz 34.55g 31.70g
Węglowodany 34.39g 31.55g
Białko 5.19g 4.77g