PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

Smaczna tarta z budyniem na czekoladowym spodzie

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

Ciasto:

170 g mąki
10 g kakao
40 g cukru pudru
100 g masła
2 szt. żółtek
1 szczypta soli

Krem:

250 ml mleka
1 opak. Budyniu smak bananowy Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

2 szt. bananów
5 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na czekoladowy spód zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 - 40 minut.

2

Pieczenie

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o śr. 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Krem

Z 250 ml zimnego mleka odlej 100 ml i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przełóż do salaterki i wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń i miksuj krótko do połączenia składników.

4

Dekorowanie

Gotowy krem wyłóż równomiernie na tarcie i udekoruj świeżymi owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 900kJ
215kcal
1185kJ
283kcal
Tłuszcz 13.46g 17.71g
Węglowodany 21.82g 28.71g
Białko 2.88g 3.79g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt