PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

Smaczna tarta z budyniem na czekoladowym spodzie

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

Ciasto:

170 g mąki
10 g kakao
40 g cukru pudru
100 g masła
2 szt. żółtek
1 szczypta soli

Krem:

250 ml mleka
1 opak. Budyniu smak bananowy Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

2 szt. bananów
5 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na czekoladowy spód zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 30 - 40 minut.

2

Pieczenie

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o śr. 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Krem

Z 250 ml zimnego mleka odlej 100 ml i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przełóż do salaterki i wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń i miksuj krótko do połączenia składników.

4

Dekorowanie

Gotowy krem wyłóż równomiernie na tarcie i udekoruj świeżymi owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 900kJ
215kcal
1185kJ
283kcal
Tłuszcz 13.46g 17.71g
Węglowodany 21.82g 28.71g
Białko 2.88g 3.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej