PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto z orzeźwiającą masą cytrynową

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta cytrynowa

Ciasto kruche:

200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
140 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek

Masa cytrynowa:

3 szt. jajek
140 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml soku z cytryny
1 szt. cytryny (otarta skórka)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na stolnicy przesiej mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj nożem, wymieszaj z mąką i dodaj żółtka. Wszystko razem zagnieć. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj dokładnie masłem. Schłodzone ciasto przełóż do formy i gęsto ponakłuwaj widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 20 min.

3

Masa cytrynowa

Do miski wbij jajka i rozbij je trzepaczką. Dodaj cukier, cukier z wanilią, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę cytrynową, wymieszaj. Po upieczeniu ciasta wylej na jego wierzch masę cytrynową.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta cytrynowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 867 kJ
207 kcal
1223 kJ
292 kcal
Tłuszcz 12.03 g 16.95 g
Węglowodany 21.82 g 30.73 g
Białko 3.46 g 4.88 g