PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta budyniowa z karmelizowanymi gruszkami

Dojrzałe gruszki zanurzone w gorącym karmelu otulą Was swoim zapachem i zachwycą smakiem w chłodny, jesienny dzień

14 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta budyniowa z karmelizowanymi gruszkami

Ciasto kruche:

160 g mąki
15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
40 g cukru pudru
1 szczypta soli
100 g masła (zimnego)
3 łyżki mleka
1 szt. żółtek

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Obłożenie:

3 szt. gruszek
70 g cukru
50 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3-4 mm, owiń go na wałek i umieść w formie. Nadmiar ciasta zetnij z brzegów, nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, obciąż go kulkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Krem budyniowy

250 ml mleka rozmieszaj z zawartością opakowania kremu, a pozostałe 250 ml zagotuj. Odsuń garnek z mlekiem z palnika, dodaj rozrobiony krem i dokładnie wymieszaj rózgą, doprowadzając do ponownego zagotowania. Gotowy krem przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Wystudzony krem budyniowy zmiksuj, dodając do niego stopniowo miękkie masło.

4

Obłożenie

Owoce umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Na umiarkowanie rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Gdy zacznie się rozpuszczać i lekko brązowieć, dodaj masło i delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj gruszki. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas obracając gruszki na drugą stronę. Gruszki przełóż na kratkę do wystudzenia. Krem budyniowy przełóż na upieczony spód tarty, a na wierzch poukładaj skarmelizowane gruszki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta budyniowa z karmelizowanymi gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1323kJ
316kcal
996kJ
238kcal
Tłuszcz 16.37g 12.31g
Węglowodany 39.64g 29.81g
Białko 3.67g 2.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej