PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta budyniowa z karmelizowanymi gruszkami

Dojrzałe gruszki zanurzone w gorącym karmelu otulą Was swoim zapachem i zachwycą smakiem w chłodny, jesienny dzień

14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta budyniowa z karmelizowanymi gruszkami

Ciasto kruche:

160 g mąki
15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
40 g cukru pudru
1 szczypta soli
100 g masła (zimnego)
3 łyżki mleka
1 szt. żółtek

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Obłożenie:

3 szt. gruszek
70 g cukru
50 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3-4 mm, owiń go na wałek i umieść w formie. Nadmiar ciasta zetnij z brzegów, nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, obciąż go kulkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Krem budyniowy

250 ml mleka rozmieszaj z zawartością opakowania kremu, a pozostałe 250 ml zagotuj. Odsuń garnek z mlekiem z palnika, dodaj rozrobiony krem i dokładnie wymieszaj rózgą, doprowadzając do ponownego zagotowania. Gotowy krem przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Wystudzony krem budyniowy zmiksuj, dodając do niego stopniowo miękkie masło.

4

Obłożenie

Owoce umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Na umiarkowanie rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Gdy zacznie się rozpuszczać i lekko brązowieć, dodaj masło i delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj gruszki. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas obracając gruszki na drugą stronę. Gruszki przełóż na kratkę do wystudzenia. Krem budyniowy przełóż na upieczony spód tarty, a na wierzch poukładaj skarmelizowane gruszki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta budyniowa z karmelizowanymi gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1323 kJ
316 kcal
996 kJ
238 kcal
Tłuszcz 16.37 g 12.31 g
Węglowodany 39.64 g 29.81 g
Białko 3.67 g 2.76 g