PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka z sosem czekoladowym

Połączenie jabłek, cynamonu i sosu czekoladowego, z dodatkiem bitej śmietany

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z sosem czekoladowym

Ciasto:

200 g mąki
125 g masła
125 g cukru
1 szt. jajek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Kruszonka:

125 g mąki
75 g cukru
75 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Nadzienie:

2000 g jabłek (kwaśnych)
100 g cukru
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
4 łyżki bułki tartej

Do dekoracji:

200 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
10 - 12 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Z mąki, masła, cukru, jajka, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2\3 i 1\3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Kruszonkę do posypania góry ciasta przygotować dodając do mąki, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier wanilinowy. Całość zagnieść na drobne grudki, odstawić do lodówki.

2

Masa jabłkowa

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, wlać 1\2 szklanki wody i gotować na małym ogniu. Jabłka nie mogą do końca się rozgotować, część z nich musi pozostać w kostkach. Pod koniec gotowania dodać cukier i cynamon. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia (jabłka najlepiej przygotować dzień wcześniej).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, nakłuć widelcem i piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 20 min.

3

Pieczenie

Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić na 4 cm paski. Bok tortownicy posmarować masłem, wylepić ciastem, przyciskając je do upieczonego spodu. Posypać spód ciasta 2 łyżkami bułki tartej. Nałożyć masę jabłkową, wyrównać i posypać wierzch jabłek 2 łyżkami bułki tartej. Na koniec posypać kruszonką. Ciasto piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 - 70 min.

Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

4

Dekorowanie

W misce ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i opakowanie Śmietan-fixu. Na każda porcję ciasta nakładać ubitą śmietankę i polewać sosem czekoladowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z sosem czekoladowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2416kJ
577kcal
787kJ
188kcal
Tłuszcz 23.16g 7.54g
Węglowodany 90.51g 29.48g
Białko 5.64g 1.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!