PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

Przepis na fenomenalne ciasto z jabłkami. Dodatek kruszonki z orzechami zachwyci Twoich gości!

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

Kruszonka:

50 g orzechów włoskich
170 g mąki
100 g masła (zimnego)
100 g cukru trzcinowego

Ciasto:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
100 g cukru pudru
1 szt. jajek

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie posiekaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło i brązowy cukier. Całość szybko zagnieć na kruszonkę i włóż ją do lodówki.

2

Ciasto

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder i jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim dno i brzegi formy i odstaw do schłodzenia. Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki.

3

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

4

Masa jabłkowa

W garnku gotuj jabłka z cukrem przez ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon. Całość dokładnie mieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzoną w lodówce kruszonkę posyp na jabłka.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1574kJ
376kcal
808kJ
193kcal
Tłuszcz 17.66g 9.06g
Węglowodany 52.83g 27.09g
Białko 4.72g 2.42g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej