PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

Przepis na fenomenalne ciasto z jabłkami. Dodatek kruszonki z orzechami zachwyci Twoich gości!

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

Kruszonka:

50 g orzechów włoskich
170 g mąki
100 g masła (zimnego)
100 g cukru trzcinowego

Ciasto:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
100 g cukru pudru
1 szt. jajek

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie posiekaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło i brązowy cukier. Całość szybko zagnieć na kruszonkę i włóż ją do lodówki.

2

Ciasto

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder i jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim dno i brzegi formy i odstaw do schłodzenia. Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki.

3

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

4

Masa jabłkowa

W garnku gotuj jabłka z cukrem przez ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon. Całość dokładnie mieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzoną w lodówce kruszonkę posyp na jabłka.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1574kJ
376kcal
808kJ
193kcal
Tłuszcz 17.66g 9.06g
Węglowodany 52.83g 27.09g
Białko 4.72g 2.42g