Flag

Szarlotka z karmelowo – orzechową kruszonką

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Przepis na fenomenalne ciasto z jabłkami. Dodatek kruszonki z orzechami zachwyci Twoich gości!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kruszonka
50 gorzechów włoskich
170 gmąki
100 gmasła (zimnego)
100 gcukru trzcinowego
Ciasto
150 gmąki
100 gmasła (zimnego)
100 gcukru pudru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szt.jajka
Masa jabłkowa
1500 gjabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżeczkicukru
1 łyżeczkacynamonu

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie posiekaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło i brązowy cukier. Całość szybko zagnieć na kruszonkę i włóż ją do lodówki.

2

Ciasto

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, ekstrakt i jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim dno i brzegi formy i odstaw do schłodzenia. Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki.

3

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Masa jabłkowa

W garnku gotuj jabłka z cukrem przez ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon. Całość dokładnie mieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzoną w lodówce kruszonkę posyp na jabłka.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C