PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka z bezą

Aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą

24 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z bezą

Ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 g cukru
1 g Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła (schłodzonego)
4 szt. żółtek
2 łyżki wody

Masa jabłkowa:

2000 g jabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Beza:

4 szt. białka
220 g cukru
60 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h.

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa jabłkowa

Umyte jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, przełóż do wysokiego garnka. Jabłka gotuj cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, aż zaczną się robić miękkie. Pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

3

Pieczenie

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i wyłóż nim jej dno. Włozone w blaszce ciasto ponakłuwaj widelcem. Spód ciasta wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony spód odstaw do przestudzenia, a nastepnie wyłóż na niego jabłka.

4

Beza

Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodaj cukier. Ubijaj do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Bezę wyłóż równomiernie na jabłka, posyp płatkami migdałów.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 934kJ
223kcal
716kJ
171kcal
Tłuszcz 9.83g 7.56g
Węglowodany 32.60g 25.08g
Białko 3.73g 2.87g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!