Flag

Szarlotka z bezą

24 porcji
Średni
40 min
Aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła (schłodzonego)
4 szt.żółtek
2 łyżkiwody
Masa jabłkowa
2000 gjabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżeczkicynamonu
Beza
4 szt.białka
220 gcukru
60 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h.


Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa jabłkowa

Umyte jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, przełóż do wysokiego garnka. Jabłka gotuj cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, aż zaczną się robić miękkie. Pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

3

Pieczenie

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i wyłóż nim jej dno. Włozone w blaszce ciasto ponakłuwaj widelcem. Spód ciasta wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód odstaw do przestudzenia, a nastepnie wyłóż na niego jabłka.

4

Beza

Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodaj cukier. Ubijaj do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Bezę wyłóż równomiernie na jabłka, posyp płatkami migdałów.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C