Flag

Sylwestrowa ptysiowa piramida

ok. 25 sztuk
Łatwy
60 min
Karpatkowe ciasteczka z kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto parzone
1 opak.Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
500 mlmleka
325 gmasła
250 mllikieru Adwokat
250 mlwody
4 szt.jajek
Do dekoracji
220 gcukru
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Przygotowanie kremu

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. 

2

Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 min do uzyskania z ciasta kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto przełóż do woreczka i odetnij dość spory koniec. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 

3

Pieczenie

Ptysie wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 22 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C

4

Napełnianie kremem

Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu 100 g masła, a po nim stopniowo likier aż do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Wystudzone ptysie nadziej kremem.

5

Dekorowanie

Cukier rozpuść w rondelku na średniej mocy palnika i podgrzewaj do momentu, aż nabierze złotego koloru. Delikatnie maczaj ptysie z jednej strony i sklejaj ze sobą, układając je od razu na paterze na kształt piramidy. Gdy piramida będzie gotowa, a karmel nieco przestygnie (tak, że będzie się ciągnął, a nie spływał), udekoruj piramidę nitkami karmelu (maczając w karmelu widelec), a potem perełkami.