Flag

Strudel z owocami i sosem o smaku waniliowym

10 porcji
Średni
60 min
Pyszny strudel w letniej odsłonie! Sezonowe owoce, w pysznej roladzie, dodatkowo polane Sosem o smaku waniliowym – pycha! 💛
Truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki, borówki i jabłka, zamknięte w przepysznej roladzie oraz polane Sosem o smaku waniliowym. Proste w przygotowaniu a jednocześnie pyszne ciasto na każdy dzień zarówno na spotkania z rodziną i znajomymi, jak i na specjalne okazje 💛
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseCukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
125 mlwody (ciepłej w temp. 40°C, 1/2 szklanki)
60 mloleju
40 gcukru
1 szczyptasoli
50 gmąki ziemniaczanej
250 gmąki pszennej
Nadzienie
3 szt.jabłek
3 łyżkicukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 gtruskawek
50 gwiśni
50 gmalin
50 gporzeczek czerwonych
50 gborówek amerykańskich
40 gskrobi ziemniaczanej
4 - 5 łyżekbułki tartej lub kaszy manny do posypania
50 gmasła (rozpuszczonego)
Sos waniliowy
1 opak.Sosu smak waniliowego Dr. Oetkera
250 mlmleka (zimnego)
Dodatkowo
1 czubata łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Sosu smak waniliowego Dr. Oetkera
1

Ciasto

Wodę, olej, sól i cukier wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj a potem wsyp 1/2 porcji mąki pszennej i wymieszaj. Dodaj pozostałą część mąki i wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta.
Ciasto na strudel włóż do miski posmarowanej lekko olejem, ciasto również posmaruj olejem. Przykryj miskę folią spożywczą i na około 30 minut temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

2

Nadzienie

W międzyczasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Pokrój je na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki, dodaj cukier i ekstrakt z wanilii.
Drobne owoce wymieszaj ze skrobią , dodaj do jabłek i wymieszaj aby owoce równomiernie się rozłożyły.
Piekarnik nagrzej do temp. 230°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

3

Zawijanie strudla

Gotowe ciasto przełóż na blat (niczym nie oprószony) i rozwałkuj na prostokąt ok 30 x 50.
Posmaruj ciasto dokładnie roztopionym masłem zostawiając 2-3 cm nieposmarowanych brzegów.
Posyp bułką tartą lub kaszą manną aby wchłonęła nadmiar soków w czasie pieczenia.
Wyłóż owoce dość ściśle, na kształt dużego wałka. Przykryj dokładnie ciastem, naciągając je najpierw z jednej a potem z drugiej strony. Sklej ciasto na obu końcach, nadmiar odetnij.

4

Pieczenie

Strudel przełóż na blachę, posmaruj masłem i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C


Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

5

Sos waniliowy

Sos waniliowy wymieszaj z 250 ml zimnego mleka. Jeszcze ciepły strudel oprósz cukrem pudrem, pokrój i podawaj z sosem waniliowym.

Porady i wskazówki