PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śmietankowy sernik na zimno z owocami

Ciasto na zimno z dodatkiem truskawek i galaretki truskawkowej

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śmietankowy sernik na zimno z owocami

Ciasto:

250 ml śmietanki 30% tł.
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
100 ml mleka
500 g twarogu
1 opak. biszkoptów

Poncz:

75 ml wody (1/3 szkl.)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Do dekoracji:

250 g truskawek lub innych owoców
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, połączyć z 2 łyżkami twarogu. Następnie masę wymieszać z pozostałym twarogiem i ubitą śmietanką.

Przygotować poncz: cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody, dodać sok z cytryny. Biszkopty nasączyć ponczem i układać na dnie tortownicy o śr. 24 cm.

Nałożyć masę twarogową i równomiernie rozsmarować. Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śmietankowy sernik na zimno z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 691 kJ
165 kcal
729 kJ
174 kcal
Tłuszcz 6.07 g 6.39 g
Węglowodany 19.90 g 20.95 g
Białko 10.15 g 10.69 g