Flag

Ślimaki drożdżowe z dżemem truskawkowym

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Słodka przekąska do kawy lub herbaty
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
75 gmasła
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
1 łyżeczkaAromatu waniliowego Dr. Oetkera
130 mlmleka
Obłożenie
4 łyżkidżemu truskawkowego, niskosłodzonego
Do smarowania
1 szt.białka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, drożdże, cukier puder i sól wymieszać. Dodać jajka, żółtka, aromat waniliowy i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać ostudzone masło i jeszcze raz dokładnie wyrobić aż masło się wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, podsypać mąką i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną odłożyć i przykryć ściereczką, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, posmarować dżemem i zawinąć w rulon. Ostrym cienkim nożem pociąć rulon na kawałki o szerokości 3 cm. Układać je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Następnie rozwałkować drugą część ciasta i postąpić w ten sam sposób.

4

Ślimaczki odstawić, by podrosły (ok. 20 min). Następnie posmarować roztrzepanym białkiem.

5

Pieczenie

Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.