PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śledzie w sosie salsa

Śledzie w pomidorowym obłożeniu z żelatyną w listkach

o 10 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śledzie w sosie salsa

Składniki:

220 g płatów śledziowych marynowanych w oleju
1 szt. cebuli
150 g papryki czerwonej
1 szt. marchwi
2 łyżki oleju
1 - 2 ząbki czosnku
1 - 2 łyżeczki octu winnego
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
0,25 łyżeczki chili w proszku
1 szczypta pieprzu
3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 garść bazylii

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz i osusz na ręczniku papierowym, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż przez około 5 min. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smaż kolejne 3 - 4 minuty, po czym dodaj startą na dużych oczkach marchewkę. Całość smaż mieszając przez kolejne kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy. Dodaj miód i dopraw do smaku. Listki żelatyny namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, po czym dodaj do ciepłych warzyw. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Warzywa przełóż do miski, wymieszaj ze śledziami i odstaw do lodówki na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawaj na świeżo pokrojonej bagietce. Udekoruj listkami bazylii.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śledzie w sosie salsa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 331kJ
79kcal
297kJ
71kcal
Tłuszcz 3.81g 3.40g
Węglowodany 8.38g 7.48g
Białko 3.59g 3.20g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej