PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śledzie w sosie salsa

Śledzie w pomidorowym obłożeniu z żelatyną w listkach

o 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śledzie w sosie salsa

Składniki:

220 g płatów śledziowych marynowanych w oleju
1 szt. cebuli
150 g papryki czerwonej
1 szt. marchwi
2 łyżki oleju
1 - 2 ząbki czosnku
1 - 2 łyżeczki octu winnego
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
0,25 łyżeczki chili w proszku
1 szczypta pieprzu
3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 garść bazylii

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz i osusz na ręczniku papierowym, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż przez około 5 min. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smaż kolejne 3 - 4 minuty, po czym dodaj startą na dużych oczkach marchewkę. Całość smaż mieszając przez kolejne kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy. Dodaj miód i dopraw do smaku. Listki żelatyny namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, po czym dodaj do ciepłych warzyw. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Warzywa przełóż do miski, wymieszaj ze śledziami i odstaw do lodówki na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawaj na świeżo pokrojonej bagietce. Udekoruj listkami bazylii.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śledzie w sosie salsa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 331kJ
79kcal
297kJ
71kcal
Tłuszcz 3.81g 3.40g
Węglowodany 8.38g 7.48g
Białko 3.59g 3.20g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt