PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śląski placek serowy

Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śląski placek serowy

Ciasto:

450 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
1 szczypta soli
50 g masła
1 szt. jajek
250 ml mleka (ciepłego)

Masa serowa:

200 g masła (miękkiego)
200 g cukru pudru
1 łyżeczka Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
3 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera

Kruszonka:

200 g mąki
100 g cukru
100 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Mleko podgrzej, wymieszaj z jajkiem i masłem, dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na jednolite ciasto i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby podwoiło swoją objętość.

2

Masa serowa

Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj aromat. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, jajka, a na końcu Sernix. Całość dokładnie połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj masłem w narożnikach i przyklej do niej papier do pieczenia, co ułatwi ci nakładanie ciasta.

3

Kruszonka

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i pokrojone w kawałki masło. Całość zagnieć palcami na kruszonkę. Odstaw do lodówki.

4

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na formę wyłożoną papierem, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj bezpośrednio na blaszce. Na ciasto wyłóż masę serową, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp kruszonką.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śląski placek serowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2081 kJ
497 kcal
1143 kJ
273 kcal
Tłuszcz 21.01 g 11.55 g
Węglowodany 58.11 g 31.93 g
Białko 19.40 g 10.66 g