PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śląski placek serowy

Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką

o 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Śląski placek serowy

Ciasto:

450 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
1 szczypta soli
50 g masła
1 szt. jajek
250 ml mleka (ciepłego)

Masa serowa:

200 g masła (miękkiego)
200 g cukru pudru
1 łyżeczka Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
3 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera

Kruszonka:

200 g mąki
100 g cukru
100 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Mleko podgrzej, wymieszaj z jajkiem i masłem, dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na jednolite ciasto i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby podwoiło swoją objętość.

2

Masa serowa

Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj aromat. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, jajka, a na końcu Sernix. Całość dokładnie połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj masłem w narożnikach i przyklej do niej papier do pieczenia, co ułatwi ci nakładanie ciasta.

3

Kruszonka

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i pokrojone w kawałki masło. Całość zagnieć palcami na kruszonkę. Odstaw do lodówki.

4

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na formę wyłożoną papierem, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj bezpośrednio na blaszce. Na ciasto wyłóż masę serową, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp kruszonką.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śląski placek serowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2081kJ
497kcal
1143kJ
273kcal
Tłuszcz 21.01g 11.55g
Węglowodany 58.11g 31.93g
Białko 19.40g 10.66g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!