PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernikowa szarlotka

Kruchy spód, jabłka z cynamonem i warstwa serowa

ok. 20 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernikowa szarlotka

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Warstwa jabłkowa:

800 g jabłek (kwaśnych)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Masa serowa:

4 szt. jajek
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (rozpuszczonego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Resztę ciasta rozłóż na blaszce.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumieniania się ciasta.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Zmniejsz temp. do 160°C.

3

Warstwa jabłkowa

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i gotuj przez ok. 10 minut, do czasu aż część jabłek się rozmięknie. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

4

Masa serowa

Białka oddziel od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy umieść w misie miksera. Miksuj do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodaj budyń, a następnie ciągle miksując wlej cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą serową.

Na cieście kruchym ułóż jabłka, a później równomiernie rozsmaruj masę serową. Na warstwę masy serowej zetrzyj resztę schłodzonego ciasta.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do momentu zrumienienia się ciasta.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 80 - 90 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw sernik do schłodzenia. Schłodzony sernik wstaw do lodówki. Sernik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, żeby masa serowa dobrze się schłodziła.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernikowa szarlotka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1239 kJ
296 kcal
821 kJ
196 kcal
Tłuszcz 10.33 g 6.84 g
Węglowodany 37.74 g 25.00 g
Białko 13.45 g 8.91 g