PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernikowa szarlotka

Kruchy spód, jabłka z cynamonem i warstwa serowa

o 20 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernikowa szarlotka

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Warstwa jabłkowa:

800 g jabłek (kwaśnych)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Masa serowa:

4 szt. jajek
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (rozpuszczonego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Resztę ciasta rozłóż na blaszce.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumieniania się ciasta.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Zmniejsz temp. do 160°C.

3

Warstwa jabłkowa

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i gotuj przez ok. 10 minut, do czasu aż część jabłek się rozmięknie. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

4

Masa serowa

Białka oddziel od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy umieść w misie miksera. Miksuj do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodaj budyń, a następnie ciągle miksując wlej cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą serową.

Na cieście kruchym ułóż jabłka, a później równomiernie rozsmaruj masę serową. Na warstwę masy serowej zetrzyj resztę schłodzonego ciasta.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do momentu zrumienienia się ciasta.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 80 - 90 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw sernik do schłodzenia. Schłodzony sernik wstaw do lodówki. Sernik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, żeby masa serowa dobrze się schłodziła.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernikowa szarlotka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1239kJ
296kcal
821kJ
196kcal
Tłuszcz 10.33g 6.84g
Węglowodany 37.74g 25.00g
Białko 13.45g 8.91g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej