PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Serniko-makowiec na kruchym spodzie

Idealne połączenie twarogu i maku

o 28 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Serniko-makowiec na kruchym spodzie

Ciasto:

320 g mąki
0,5 szkl. cukru pudru
125 g masła lub margaryny
1 szt. żółtek
25 g kwaśnej śmietany 18% tł. (1 łyżka)

Masa makowa:

300 g maku
200 g cukru
50 g miodu
30 g masła
2 szt. białka
2 łyżki bułki tartej
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g orzechów włoskich

Masa serowa:

1000 g twarogu zmielonego
5 szt. jajek
125 g margaryny
250 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 - 8 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, cukier, margarynę posiekać nożem, dodać żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Blachę o wym. 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

3

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać ubite białka, bułkę tartą, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.

4

Masa serowa

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo po 1 żółtku ucierając każde przez ok. 0,5 minuty. Dodać cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i wszystko razem miksować. Białka ubić na sztywno, dodać je do masy i mieszać delikatnie łyżką.

5

Pieczenie

Na ciasto wyłożyć masę makową, równo rozsmarować, na nią nałożyć masę serową i wyrównać. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Serniko-makowiec na kruchym spodzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1352kJ
323kcal
1239kJ
296kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!