PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Serniko-makowiec na kruchym spodzie

Idealne połączenie twarogu i maku

ok. 28 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Serniko-makowiec na kruchym spodzie

Ciasto:

320 g mąki
0,5 szkl. cukru pudru
125 g masła lub margaryny
1 szt. żółtek
25 g kwaśnej śmietany 18% tł. (1 łyżka)

Masa makowa:

300 g maku
200 g cukru
50 g miodu
30 g masła
2 szt. białka
2 łyżki bułki tartej
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g orzechów włoskich

Masa serowa:

1000 g twarogu zmielonego
5 szt. jajek
125 g margaryny
250 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 - 8 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, cukier, margarynę posiekać nożem, dodać żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Blachę o wym. 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Piekarnik gazowy:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

3

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać ubite białka, bułkę tartą, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.

4

Masa serowa

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo po 1 żółtku ucierając każde przez ok. 0,5 minuty. Dodać cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i wszystko razem miksować. Białka ubić na sztywno, dodać je do masy i mieszać delikatnie łyżką.

5

Pieczenie

Na ciasto wyłożyć masę makową, równo rozsmarować, na nią nałożyć masę serową i wyrównać. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Serniko-makowiec na kruchym spodzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1352kJ
323kcal
1239kJ
296kcal
Tłuszcz 16.47g 15.11g
Węglowodany 33.42g 30.66g
Białko 12.93g 11.86g