PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z mandarynkami

Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem owoców

o 14 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z mandarynkami

Ciasto:

150 g masła
150 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
125 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

3 łyżki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
8 łyżek wody
1000 g twarogu zmielonego
1,5 szkl. cukru
4 łyżeczki Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
50 ml soku z cytryny
1 łyżka rumu
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

625 g mandarynek w puszce (2 puszki)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1 łyżka cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło starannie utrzeć dodając cukier, cukier wanilinowy, sól, wbijać po jednym jajku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas ucierając. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć do formy, wyrównać wierzch.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 - 35 min.

Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie warstwy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Twaróg, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i rum utrzeć mikserem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie dodawać po trochu do twarogu. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na spód tortownicy nałożyć jedną część ciasta, zamknąć obręcz. Bok tortownicy obłożyć paskiem papieru do pieczenia. Do formy nałożyć masę twarogową, przykryć drugim krążkiem ciasta lekko dociskając.

3

Dekorowanie

Mandarynki odsączyć na sicie. 250 ml soku wlać do garnka (gdyby było mniej płynu uzupełnić wodą). Dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać łyżeczkę żelatyny, mieszać, aż się rozpuści. Mandarynki ułożyć na wierzchu ciasta. Lekko tężejącym sokiem mandarynkowym polać wierzch tortu. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z mandarynkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1938kJ
463kcal
900kJ
215kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 52.29g 24.32g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!