PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z mandarynkami

Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem owoców

ok. 14 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z mandarynkami

Ciasto:

150 g masła
150 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
125 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

3 łyżki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
8 łyżek wody
1000 g twarogu zmielonego
1,5 szkl. cukru
4 łyżeczki Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
50 ml soku z cytryny
1 łyżka rumu
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

625 g mandarynek w puszce (2 puszki)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1 łyżka cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło starannie utrzeć dodając cukier, cukier wanilinowy, sól, wbijać po jednym jajku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas ucierając. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć do formy, wyrównać wierzch.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie warstwy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Twaróg, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i rum utrzeć mikserem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie dodawać po trochu do twarogu. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na spód tortownicy nałożyć jedną część ciasta, zamknąć obręcz. Bok tortownicy obłożyć paskiem papieru do pieczenia. Do formy nałożyć masę twarogową, przykryć drugim krążkiem ciasta lekko dociskając.

3

Dekorowanie

Mandarynki odsączyć na sicie. 250 ml soku wlać do garnka (gdyby było mniej płynu uzupełnić wodą). Dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać łyżeczkę żelatyny, mieszać, aż się rozpuści. Mandarynki ułożyć na wierzchu ciasta. Lekko tężejącym sokiem mandarynkowym polać wierzch tortu. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z mandarynkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1938 kJ
463 kcal
900 kJ
215 kcal
Tłuszcz 19.99 g 9.30 g
Węglowodany 52.29 g 24.32 g
Białko 18.67 g 8.69 g