Flag

Sernik z mandarynkami

ok. 14 - 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem owoców
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmasła
150 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
125 gmąki
25 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
3 łyżkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
8 łyżekwody
1000 gtwarogu zmielonego
1,5 szkl.cukru
4 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
50 mlsoku z cytryny
1 łyżkarumu
500 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
625 gmandarynek w puszce (2 puszki)
1 łyżkasoku z cytryny
1 łyżeczkaŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
1 łyżkacukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło starannie utrzeć dodając cukier, cukier wanilinowy, sól, wbijać po jednym jajku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas ucierając. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć do formy, wyrównać wierzch.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie warstwy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Twaróg, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i rum utrzeć mikserem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie dodawać po trochu do twarogu. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą twarogową.


Na spód tortownicy nałożyć jedną część ciasta, zamknąć obręcz. Bok tortownicy obłożyć paskiem papieru do pieczenia. Do formy nałożyć masę twarogową, przykryć drugim krążkiem ciasta lekko dociskając.

3

Dekorowanie

Mandarynki odsączyć na sicie. 250 ml soku wlać do garnka (gdyby było mniej płynu uzupełnić wodą). Dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać łyżeczkę żelatyny, mieszać, aż się rozpuści. Mandarynki ułożyć na wierzchu ciasta. Lekko tężejącym sokiem mandarynkowym polać wierzch tortu. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny.