PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z karmelem i orzechami

Smaczny sernik z na spodzie z herbatników z karmelem i orzechami włoskimi

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z karmelem i orzechami

Spód:

150 g herbatników
50 g orzechów włoskich
70 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

4 szt. jajek
130 g cukru
150 ml śmietanki 30% tł.
1000 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Karmel:

100 g cukru
100 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Orzechy włoskie drobno posiekaj i wymieszaj z herbatnikami. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.

2

Pieczenie

Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy, dociśnij i piecz do zrumienienia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Masa serowa

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Wszystkie składniki na masę serową przełóż do miski i miksuj przez ok. 5 minut.

4

Pieczenie

Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 75 - 85 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do ostudzenia. Następnie przełóż je do lodówki.

5

Karmel

Cukier przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika (nie mieszaj), do momentu aż będzie miał bursztynowy kolor. Garnek zdejmij z ognia, przelej do niego śmietankę i dalej podgrzewaj na małej mocy palnika, do powstania karmelowego sosu. Przelej go do miseczki i odstaw do przestudzenia.

6

Dekorowanie

Ułóż na schłodzonym serniku orzechy włoskie, a następnie polej je wystudzonym sosem karmelowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z karmelem i orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1842kJ
440kcal
1034kJ
247kcal
Tłuszcz 22.27g 12.51g
Węglowodany 38.09g 21.40g
Białko 22.47g 12.62g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej