Flag

Sernik z karmelem i orzechami

12 porcji
Średni
40 min
Smaczny sernik z na spodzie z herbatników z karmelem i orzechami włoskimi
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Przygotowując karmel utrzymuj stałą temperaturę (najlepiej średnią moc palnika) oraz nie mieszaj go, bo doprowadzi to do zbrylenia cukru. Jeżeli cukier przypala się po jednej stronie garnka, delikatnie nim potrząśnij.


Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
50 gorzechów włoskich
70 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
4 szt.jajek
130 gcukru
150 mlśmietanki 30% tł.
1000 gtwarogu (trzykrotnie mielonego)
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
2 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Karmel
100 gcukru
100 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
100 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Orzechy włoskie drobno posiekaj i wymieszaj z herbatnikami. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.

2

Pieczenie

Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy, dociśnij i piecz do zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Masa serowa

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Wszystkie składniki na masę serową przełóż do miski i miksuj przez ok. 5 minut.

4

Pieczenie

Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 75 - 85 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do ostudzenia. Następnie przełóż je do lodówki.

5

Karmel

Cukier przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika (nie mieszaj), do momentu aż będzie miał bursztynowy kolor. Garnek zdejmij z ognia, przelej do niego śmietankę i dalej podgrzewaj na małej mocy palnika, do powstania karmelowego sosu. Przelej go do miseczki i odstaw do przestudzenia.

6

Dekorowanie

Ułóż na schłodzonym serniku orzechy włoskie, a następnie polej je wystudzonym sosem karmelowym.

Porady i wskazówki