PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z karmelem i orzechami

Smaczny sernik z na spodzie z herbatników z karmelem i orzechami włoskimi

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z karmelem i orzechami

Spód:

150 g herbatników
50 g orzechów włoskich
70 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

4 szt. jajek
130 g cukru
150 ml śmietanki 30% tł.
1000 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Karmel:

100 g cukru
100 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Orzechy włoskie drobno posiekaj i wymieszaj z herbatnikami. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.

2

Pieczenie

Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy, dociśnij i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Masa serowa

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Wszystkie składniki na masę serową przełóż do miski i miksuj przez ok. 5 minut.

4

Pieczenie

Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 75 - 85 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do ostudzenia. Następnie przełóż je do lodówki.

5

Karmel

Cukier przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika (nie mieszaj), do momentu aż będzie miał bursztynowy kolor. Garnek zdejmij z ognia, przelej do niego śmietankę i dalej podgrzewaj na małej mocy palnika, do powstania karmelowego sosu. Przelej go do miseczki i odstaw do przestudzenia.

6

Dekorowanie

Ułóż na schłodzonym serniku orzechy włoskie, a następnie polej je wystudzonym sosem karmelowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z karmelem i orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1842 kJ
440 kcal
1034 kJ
247 kcal
Tłuszcz 22.27 g 12.51 g
Węglowodany 38.09 g 21.40 g
Białko 22.47 g 12.62 g