Flag

Sernik Słony Karmel na dużą blaszkę

24 porcji
Średni
60 min
Sernik Słony Karmel na dużą blaszkę
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
270 gherbatników
Masa serowa
150 gczekolady białej
1000 gtwarogu sernikowego lub 3-krotnie mielonego
350 mlśmietanki 36% tł.
3 szt.jajek
300 gcukru drobnego
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
3 łyżkimąki pszennej
Do dekoracji
75 gmasła
2 łyżkimleka
1 opak.Polewy do gotowania SŁONY KARMEL z solą morską Dr. Oetkera
100 gorzechów laskowych prażonych
70 gczekolady gorzkiej drobno posiekanej

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Polewy do gotowania SŁONY KARMEL z solą morską Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o wym. 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na dnie herbatniki, jeden przy drugim.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Wszystkie składniki na masę umieść w misie miksera (twaróg, śmietanę, jajka, cukry, czekoladę, mąkę). Wymieszaj krótko za pomocą miksera, tylko do połączenia składników.
Masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną herbatnikami.
Piecz ok. 70 minut w temp. 160°C. Sernik wystudź, najlepiej przez noc w lodówce.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

2

Dekorowanie

W rondelku na małym ogniu rozpuść 75 g masła z 2 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła. Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia się składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch wystudzonego ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.
Udekoruj posiekanymi orzechami i czekoladą.