PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik "Ombre"

Różowy sernik z fantazyjnym przejściem tonalnym

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik "Ombre"

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Masa serowa:

2 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
1000 ml mleka (schłodzonego)
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.
2 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 g truskawek
3 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania spodu

Tortownicę o śr. 26 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zabarw ½ łyżeczki barwnika czerwonego. Całość przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczone ciasto wyjmij z foremki i wystudź. Wierzch oraz boki ciasto obetnij nożem - ok. 1 cm z każdej strony, tak by zdjąć przypieczoną warstwę i odsłonić różowe ciasto. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.

3

Masa sernikowa

Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp masę sernikową i miksuj 3 min. na najwyższych obrotach. Następnie dodaj jogurt naturalny i miksuj jeszcze przez 2 min. Masę sernikową podziel na cztery równe części. Do pierwszej części dodaj ½ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na wcześniej przygotowany blat i wyrównaj łyżką. Do drugiej części masy sernikowej dodaj ¼ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Do trzeciej części masy sernikowej dodaj 5 kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Następnie wyłóż do tortownicy pozostałą część masy sernikowej i wyrównaj ją łyżką. Sernik włóż na ok. 1 h do schłodzenia w lodówce.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Sernik udekoruj truskawkami i listkami mięty bezpośrednio przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik "Ombre"

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1273 kJ
304 kcal
779 kJ
186 kcal
Tłuszcz 12.19 g 7.48 g
Węglowodany 41.55 g 25.49 g
Białko 9.34 g 5.73 g