PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik "Ombre"

Różowy sernik z fantazyjnym przejściem tonalnym

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik "Ombre"

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Masa serowa:

2 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
1000 ml mleka (schłodzonego)
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.
2 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 g truskawek
3 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania spodu

Tortownicę o śr. 26 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zabarw ½ łyżeczki barwnika czerwonego. Całość przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto wyjmij z foremki i wystudź. Wierzch oraz boki ciasto obetnij nożem - ok. 1 cm z każdej strony, tak by zdjąć przypieczoną warstwę i odsłonić różowe ciasto. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.

3

Masa sernikowa

Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp masę sernikową i miksuj 3 min. na najwyższych obrotach. Następnie dodaj jogurt naturalny i miksuj jeszcze przez 2 min. Masę sernikową podziel na cztery równe części. Do pierwszej części dodaj ½ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na wcześniej przygotowany blat i wyrównaj łyżką. Do drugiej części masy sernikowej dodaj ¼ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Do trzeciej części masy sernikowej dodaj 5 kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Następnie wyłóż do tortownicy pozostałą część masy sernikowej i wyrównaj ją łyżką. Sernik włóż na ok. 1 h do schłodzenia w lodówce.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Sernik udekoruj truskawkami i listkami mięty bezpośrednio przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik "Ombre"

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1273kJ
304kcal
779kJ
186kcal
Tłuszcz 12.19g 7.48g
Węglowodany 41.55g 25.49g
Białko 9.34g 5.73g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej