Flag

Sernik na zimno z sosem truskawkowym

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Lekki sernik w towarzystwie malin i sosu truskawkowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa sernikowa
200 mlmleka
2 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera (3,5 łyżki)
50 gbiszkoptów
140 gmasła
120 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.żółtek
1000 gserka homogenizowanego waniliowego (4 opak. po 250 g)
Do nasączenia
60 mlwody
2 łyżkisoku z cytryny
2 łyżkicukru
Do dekoracji
1 opak.Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
40 gmalin
6 - 8 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera (3,5 łyżki)
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzać mleko. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Nasączyć je wodą z sokiem z cytryny i cukrem.


W misce utrzeć masło, dodać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i serki homogenizowane, miksować do czasu aż powstanie jednolita masa. Cały czas miksując dodać wystudzoną żelatynę. Masę sernikową przelać do tortownicy z biszkoptami. Ciasto wstawić na 3-4 godziny do lodówki, aż stężeje.

2

Dekorowanie

Sernik polać sosem, ozdobić świeżymi malinami i listkami mięty.