PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z sosem malinowym

Lekki sernik w towarzystwie malin i sosu malinowego

ok. 10 - 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z sosem malinowym

Masa sernikowa:

200 ml mleka
2 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera (3,5 łyżki)
50 g biszkoptów
140 g masła
120 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
1000 g serka homogenizowanego waniliowego (4 opak. po 250 g)

Do nasączenia:

60 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Sosu malinowego Dr. Oetkera
40 g malin
6 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzać mleko. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Nasączyć je wodą z sokiem z cytryny i cukrem.

W misce utrzeć masło, dodać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i serki homogenizowane, miksować do czasu aż powstanie jednolita masa. Cały czas miksując dodać wystudzoną żelatynę. Masę sernikową przelać do tortownicy z biszkoptami. Ciasto wstawić na 3-4 godziny do lodówki, aż stężeje.

2

Dekorowanie

Sernik polać sosem malinowym, ozdobić świeżymi malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z sosem malinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1725 kJ
412 kcal
946 kJ
226 kcal
Tłuszcz 17.09 g 9.39 g
Węglowodany 44.00 g 24.17 g
Białko 20.86 g 11.46 g