Flag

Sernik na zimno z porzeczkami

16 porcji
Średni
60 min
Ciasteczkowy spód, sernik na śmietance i serkach z aksamitną warstwą z czarnej porzeczki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
250 gciastek maślanych
120 gmasła (rozpuszczonego)
Masa sernikowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
300 gserka homogenizowanego waniliowego
Warstwa porzeczkowa
300 gporzeczek czarnych
4 łyżkicukru
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
2 łyżkisoku z cytryny
80 gmasła (rozpuszczonego)
2 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
125 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
50 gporzeczek czarnych

Zobacz produkty

Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka zmiksuj w malakserze, a następnie przełóż do miseczki i dodaj rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do tortownicy, a następnie równomiernie rozprowadź i uklep tworząc spód ciasta. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Schłodzoną śmietanę przelej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania sernika na zimno i zmiksuj na jednolitą masę (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj serek homogenizowany i miksuj jeszcze ok. 1 minuty. Masę sernikową wyłóż na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek i odstaw do schłodzenia.

3

Warstwa porzeczkowa

Porzeczki opłucz i oderwij listki. Przełóż do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przy użyciu sitka z bardzo drobnymi oczkami, przetrzyj porzeczki. W ten sposób otrzymasz puree porzeczkowe pozbawione szypułek, pestek i skórek. Przygotowane puree wystudź, a następnie dodaj jajka, żółtka, sok z cytryny, dwie łyżki cukru i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszaj rózgą i ustaw na średnim ogniu do zgęstnienia, uważając by się nie zagotowało (masa nie będzie bardzo gęsta, ale półpłynna). Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. Następnie lekko podgrzej, tak by się rozpuściła i dodaj do jeszcze ciepłych porzeczek, po czym całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wystudź, co jakiś czas mieszając, by na jej powierzchni nie utworzyła się skorupka. Przestudzone porzeczki wylej na sernik i wstaw do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Śmietankę ubij, pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Sernik udekoruj śmietaną za pomocą dekoratora z ozdobną końcówką tworząc rozetki i porzeczkami.