PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z masą cytrynową

Sernik na zimno Dr. Oetkera z cytrynową nutą

12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z masą cytrynową

Krem:

2 szt. jajek
2 szt. żółtek
170 g cukru
80 g masła (rozpuszczonego)
3 szt. cytryny

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa sernikowa:

500 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W metalowej lub żaroodpornej misce roztrzep jajka, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło i wymieszaj rózgą. Na koniec dodaj sparzoną skórkę otartą z jednej z cytryn i sok ze wszystkich trzech cytryn, wymieszaj. Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu. Zdejmij miskę znad pary, przykryj folią spożywczą, aby stykała się z masą i odstaw do wystudzenia.

2

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, a następnie rozłóż równomiernie w tortownicy i dociśnij, aby utworzyć spód. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

3

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut do lodówki. Następnie na wierzchu sernika rozprowadź wystudzony krem cytrynowy i wstaw ponownie do lodówki na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z masą cytrynową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1553kJ
371kcal
988kJ
236kcal
Tłuszcz 21.51g 13.70g
Węglowodany 38.58g 24.57g
Białko 6.58g 4.19g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt