PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z masą cytrynową

Sernik na zimno Dr. Oetkera z cytrynową nutą

12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z masą cytrynową

Krem:

2 szt. jajek
2 szt. żółtek
170 g cukru
80 g masła (rozpuszczonego)
3 szt. cytryny

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa sernikowa:

500 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W metalowej lub żaroodpornej misce roztrzep jajka, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło i wymieszaj rózgą. Na koniec dodaj sparzoną skórkę otartą z jednej z cytryn i sok ze wszystkich trzech cytryn, wymieszaj. Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu. Zdejmij miskę znad pary, przykryj folią spożywczą, aby stykała się z masą i odstaw do wystudzenia.

2

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, a następnie rozłóż równomiernie w tortownicy i dociśnij, aby utworzyć spód. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

3

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut do lodówki. Następnie na wierzchu sernika rozprowadź wystudzony krem cytrynowy i wstaw ponownie do lodówki na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z masą cytrynową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1553kJ
371kcal
988kJ
236kcal
Tłuszcz 21.51g 13.70g
Węglowodany 38.58g 24.57g
Białko 6.58g 4.19g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej