PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z kremem orzechowym

Sernik na zimno w wersji z kremem orzechowym

12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z kremem orzechowym

Spód:

150 g herbatników kakaowych
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa sernikowa:

600 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
230 g kremu czekoladowo - orzechowego

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczka cukru pudru
100 g orzechów laskowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz drobno, wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy i dociśnij by utworzyć spód. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

2

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj krem orzechowy i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.

3

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika.

Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie wysyp na arkusz ręcznika papierowego, odczekaj chwilę aż lekko przestygną i drugim kawałkiem ręcznika obtaczaj ręką aby pozbyć się skórek z orzechów. Oczyszczone orzechy posiekaj na grubsze kawałki i posyp nimi wierzch sernika. Sernik wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z kremem orzechowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1624 kJ
388 kcal
1310 kJ
313 kcal
Tłuszcz 25.12 g 20.26 g
Węglowodany 34.05 g 27.46 g
Białko 7.05 g 5.69 g