PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

Pyszny sernik na herbatnikowym spodzie z kolorową niespodzianką

12 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

Galaretki:

900 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (roztopionego)

Masa sernikowa:

2 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
300 ml wody (wrzącej)
250 g serka mascarpone
800 g jogurtu naturalnego 2% tł.
120 g cukru pudru

Do dekoracji:

20 g malin
20 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Galaretki

Każdą galaretkę rozpuść osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlej do trzech płaskich naczyń. Odstaw do całkowitego stężenia.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Spód

Kilka herbatników odłóż do posypania ciasta. Pozostałe przełóż do grubego worka i przy pomocy wałka drobno pokrusz. Wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

3

Masa sernikowa

Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj. Cały czas mieszając, dodaj wystudzoną galaretkę. Stężone kolorowe galaretki pokrój na kawałki i wmieszaj w masę serową. Odstaw na kilka minut do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Tężejącą masę przelej na przygotowany spód, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

4

Dekorowanie

Przed podaniem posyp pokruszonymi herbatnikami i udekoruj owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1641kJ
392kcal
653kJ
156kcal
Tłuszcz 16.55g 6.57g
Węglowodany 51.65g 20.50g
Białko 7.31g 2.90g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej