PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

Pyszny sernik na herbatnikowym spodzie z kolorową niespodzianką

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

Galaretki:

900 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (roztopionego)

Masa sernikowa:

2 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
300 ml wody (wrzącej)
250 g serka mascarpone
800 g jogurtu naturalnego 2% tł.
120 g cukru pudru

Do dekoracji:

20 g malin
20 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Galaretki

Każdą galaretkę rozpuść osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlej do trzech płaskich naczyń. Odstaw do całkowitego stężenia.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Spód

Kilka herbatników odłóż do posypania ciasta. Pozostałe przełóż do grubego worka i przy pomocy wałka drobno pokrusz. Wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

3

Masa sernikowa

Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj. Cały czas mieszając, dodaj wystudzoną galaretkę. Stężone kolorowe galaretki pokrój na kawałki i wmieszaj w masę serową. Odstaw na kilka minut do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Tężejącą masę przelej na przygotowany spód, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

4

Dekorowanie

Przed podaniem posyp pokruszonymi herbatnikami i udekoruj owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1641 kJ
392 kcal
653 kJ
156 kcal
Tłuszcz 16.55 g 6.57 g
Węglowodany 51.65 g 20.50 g
Białko 7.31 g 2.90 g