PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik marmurkowy z czarnym kakao

Sernik z czarnym kakao

ok. 12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik marmurkowy z czarnym kakao

Spód:

140 g migdałów zmielonych
40 g mąki owsianej
45 g cukru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
25 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 ml śmietanki 30% tł.
220 g cukru
3 szt. jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
15 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą wymieszaj i wyłóż masę równomiernie w formie.

2

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 15 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Piekarnik pozostaw włączony. Zmniejsz temp. do 160°C.

3

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową oprócz kakao zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż do oddzielnego naczynia 300 g masy, a resztę wylej na podpieczony wcześniej spód. Do odłożonej masy serowej dodaj ciemne oraz czarne kakao i dokładnie wymieszaj. Rozłóż ciemną masę kleksami na masie jasnej i wykałaczką zrób delikatne zygzaki.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 80 - 90 min.

Po upieczeniu wystudź sernik w uchylonym piekarniku. Schłodź w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik marmurkowy z czarnym kakao

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1440 kJ
344 kcal
921 kJ
220 kcal
Tłuszcz 15.44 g 9.90 g
Węglowodany 30.96 g 19.85 g
Białko 20.98 g 13.45 g