Flag

Sernik marmurkowy z czarnym kakao

ok. 12 - 15 porcji
Średni
40 min
Sernik z czarnym kakao na migdałowym spodzie
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
140 gmigdałów zmielonych
40 gmąki owsianej
45 gcukru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
25 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
250 mlśmietanki 30% tł.
220 gcukru
3 szt.jajek
2 łyżkimąki ziemniaczanej
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
15 gkakao
15 gczarnego kakao

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą wymieszaj i wyłóż masę równomiernie w formie.

2

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Piekarnik pozostaw włączony. Zmniejsz temp. do 160°C.

3

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową oprócz kakao zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż do oddzielnego naczynia 300 g masy, a resztę wylej na podpieczony wcześniej spód. Do odłożonej masy serowej dodaj ciemne oraz czarne kakao i dokładnie wymieszaj. Rozłóż ciemną masę kleksami na masie jasnej i wykałaczką zrób delikatne zygzaki.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 80 - 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu wystudź sernik w uchylonym piekarniku. Schłodź w lodówce.

Porady i wskazówki