PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik marmurkowy z czarnym kakao

Sernik z czarnym kakao

o 12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik marmurkowy z czarnym kakao

Spód:

140 g migdałów zmielonych
40 g mąki owsianej
45 g cukru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
25 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 ml śmietanki 30% tł.
220 g cukru
3 szt. jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
15 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą wymieszaj i wyłóż masę równomiernie w formie.

2

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 15 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Piekarnik pozostaw włączony. Zmniejsz temp. do 160°C.

3

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową oprócz kakao zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż do oddzielnego naczynia 300 g masy, a resztę wylej na podpieczony wcześniej spód. Do odłożonej masy serowej dodaj ciemne oraz czarne kakao i dokładnie wymieszaj. Rozłóż ciemną masę kleksami na masie jasnej i wykałaczką zrób delikatne zygzaki.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 80 - 90 min.

Po upieczeniu wystudź sernik w uchylonym piekarniku. Schłodź w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik marmurkowy z czarnym kakao

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1440kJ
344kcal
921kJ
220kcal
Tłuszcz 15.45g 9.90g
Węglowodany 31.05g 19.90g
Białko 20.99g 13.45g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej