PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik królewski ze śliwkami

Sernik królewski z dojrzałymi śliwkami węgierkami

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik królewski ze śliwkami

Ciasto:

1 łyżka bułki tartej
1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek
500 g śliwek węgierek
150 g masła
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
4 szt. jajek
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj 80 g masła i jajko, zagnieć na gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki, pozostałą częścią wylep dno i brzeg formy. Wypestkowane śliwki pokrój na kawałki i ułóż na cieście. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. W misce umieść twaróg, jajka, cukier, rozpuszczone masło i mieszankę do masy sernikowej. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę przelej na ciasto ze śliwkami. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na masie serowej.

2

Pieczenie

Sernik wstaw do piekarnika i obniż temp..

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: ok. 90 min.

3

Dekorowanie

Po upieczeniu sernik zostaw na ok. 20 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, a następnie schłodź w lodówce. Sernik podaj polany sosem czekoladowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik królewski ze śliwkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1570 kJ
375 kcal
904 kJ
216 kcal
Tłuszcz 15.06 g 8.66 g
Węglowodany 42.97 g 24.69 g
Białko 17.11 g 9.84 g