Flag

Sernik jogurtowy z mascarpone i galaretką

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny, delikatny sernik z jogurtem i mascarpone na kruchym spodzie z galaretką truskawka-wanilia
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Do dekoracji
400 mlwody
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
150 gjagód
50 gmalin
Spód
150 gherbatników
75 gmasła
Masa serowa
300 mlwody
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
250 gserka mascarpone
350 gjogurtu naturalnego 2% tł.
50 gcukru pudru
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Zobacz produkty

Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia. Jagody i maliny przebierz i umyj.

2

Spód

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i dobrze dociśnij. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

3

Masa serowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Serek połącz z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, mieszając aż do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Całość dobrze wymieszaj.


Masę przelej na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki na ok. 2-3 h. Gdy masa stężeje wyciągnij sernik z lodówki.

4

Dekorowanie

Ułóż na masie owoce i zalej je lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.