PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik Izaura

Sernik Izaura to bardzo znany sernik z ciastem czekoladowym. To bardzo popularne i lubiane połączenie sernika z ciastem czekoladowym.

20 porcji

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik Izaura

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 ml wody

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
4 szt. żółtek
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 g cukru
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
4 szt. białka

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. 200 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Zawartość opakowania ciasta czekoladowego przesyp do miski, dodaj roztopione wystudzone masło oraz jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj ok. 5 min. Ciasto przelej na dno formy, rozprowadzając je równomiernie. 

2

Masa serowa

Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, 100 g miękkiego masło, cukier oraz cukier z wanilią i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Masę serową wylej na ciasto czekoladowe.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i odwróć do góry dnem.

4

Polewa czekoladowa

Czekoladę z śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik Izaura

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1784 kJ
426 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 18.55 g 11.66 g
Węglowodany 50.66 g 31.86 g
Białko 14.11 g 8.87 g