
Choinka z piernika
Składniki
Przygotowanie:
Rozpuść i ostudź masło. Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ciasto odsatw do wystudzenia. Zdejmij papier. Z ciasta wytnij nożem kształt choinki.
Większą część wiórków przesyp do woreczka i dodaj zielony barwnik. Potrząsając woreczkiem zabarw wiórki na zielono. Zawartość opakowania lukrów wsyp do naczynia. Dodaj gorącą wodę i energicznie wymieszaj ok. 1-2 minuty do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Następnie udekoruj ciasto. Na nie zastygnięty jeszcze lukier wysyp wiórki kokosowe zielone oraz pozostałe białe tworząc "śnieg na gałęziach". Udekoruj choinkę posypkami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki motylki

Babeczki superczekoladowe z truskawkowym sercem

Babeczki z płatkami czekolady i ananasem

Czekoladowe babeczki bez glutenu z borówkami

Cake pops dla Małej Księżniczki

Ciasteczka Jeże
