Flag

Sernik dyniowy z sosem toffi

16 porcji
Średni
80 min
Sernik z dynią na czekoladowym spodzie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
75 gmasła
75 gczekolady gorzkiej
50 gcukru
3 szt.jajek
60 gmąki
Masa serowa
1000 gtwarogu
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
1,5 szkl.dyni (puree)
4 szt.jajek
3 szt.żółtek
250 mlmleka zagęszczonego, niesłodzonego
0,5 szkl.śmietany 18% tł.
0,5 łyżeczkicynamonu
140 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Sosu toffi Dr. Oetkera
80 gczekolady deserowej
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sernixa Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Sosu toffi Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku na małej mocy palnika. Następnie dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Potem dodaj przesianą mąkę i wszystko razem ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę włóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa serowa

Wszystkie składniki oprócz jajek i żółtek umieść w misce i krótko wymieszaj. Następnie dodawaj po jednym jajku i żółtku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotową masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C

5

Dekorowanie

Po upływie czasu pieczenia, wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw sernik jeszcze na ok. 20 minut w piekarniku. Wystudzony sernik włóż do lodówki do schłodzenia. Schłodzony sernik polej sosem toffi. W zależności od upodobań można go zostawić w takiej wersji lub udekorować według uznania, np. w pajączki.

6

Pajęczyna i pająki

Sernik można ozdobić czekoladową pajęczyną i kilkoma pajączkami. Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść nad parą wodną. Można to również zrobić w mikrofalówce (UWAGA! należy pamiętać, żeby podczas rozpuszczenia czekolada nie osiągnęła temperatury wyższej niż 50°C!). Następnie rozpuszczoną czekoladę schłodź do temp. ok. 31°C. (WSKAZÓWKA - jeżeli nie masz termometru, którym można sprawdzić temperaturę wystarczy, że weźmiesz odrobinę czekolady i dotkniesz nią dolnej krawędzi ust. Jeśli będziesz odczuwać ciepło, to znaczy, że jest jeszcze za gorąca. Natomiast, jeśli będziesz miał wrażenie, że nie czujesz ani chłodu, ani ciepła jest to znak, że czekolada jest idealna). Gotową czekoladę przełóż do woreczka do robienia konturów (rożek wykonany z papieru do pieczenia również się sprawdzi). Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rysuj czekoladą skrzyżowane linii o ośmiu ramionach, czyli 4 czekoladowe linie na krzyż i połączyłam je czekoladowymi łukami, żeby powstała pajęczyna. Osobno „powyciskaj” pająki przyklejając im oczy z perełek. Czekolada może zastygnąć w warunkach pokojowych, jednak potrzebna jest do tego temp. ok. 18-19°C. Jeżeli w domu jest cieplej, to włóżcie arkusz z pajęczyną do lodówki lub zamrażarki. Do przeniesienia pajęczyny użyj metalowej łopatki, którą chwilę wcześniej schłodź, aby zniwelować różnicę temperatur. W ten sposób unikniesz przyklejenia się pajęczyny do łopatki.