do przepisu Sernik dyniowy z sosem toffi
75 g | masła |
75 g | czekolady gorzkiej |
50 g | cukru |
3 szt. | jajek |
60 g | mąki |
1000 g | twarogu |
1 opak. | Sernixa Dr. Oetkera |
1,5 szkl. | dyni (puree) |
4 szt. | jajek |
3 szt. | żółtek |
250 ml | mleka zagęszczonego, niesłodzonego |
0,5 szkl. | śmietany 18% tł. |
0,5 łyżeczki | Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera |
140 g | cukru |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
1 opak. | Sosu toffi Dr. Oetkera |
80 g | czekolady deserowej |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku na małej mocy palnika. Następnie dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Potem dodaj przesianą mąkę i wszystko razem ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę włóż do tortownicy.
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Wszystkie składniki oprócz jajek i żółtek umieść w misce i krótko wymieszaj. Następnie dodawaj po jednym jajku i żółtku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotową masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 120 °C
Piekarnik gazowy: 120 °C
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Po upływie czasu pieczenia, wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw sernik jeszcze na ok. 20 minut w piekarniku. Wystudzony sernik włóż do lodówki do schłodzenia. Schłodzony sernik polej sosem toffi. W zależności od upodobań można go zostawić w takiej wersji lub udekorować według uznania, np. w pajączki.
Sernik można ozdobić czekoladową pajęczyną i kilkoma pajączkami. Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść nad parą wodną. Można to również zrobić w mikrofalówce (UWAGA! należy pamiętać, żeby podczas rozpuszczenia czekolada nie osiągnęła temperatury wyższej niż 50°C!). Następnie rozpuszczoną czekoladę schłodź do temp. ok. 31°C. (WSKAZÓWKA - jeżeli nie masz termometru, którym można sprawdzić temperaturę wystarczy, że weźmiesz odrobinę czekolady i dotkniesz nią dolnej krawędzi ust. Jeśli będziesz odczuwać ciepło, to znaczy, że jest jeszcze za gorąca. Natomiast, jeśli będziesz miał wrażenie, że nie czujesz ani chłodu, ani ciepła jest to znak, że czekolada jest idealna). Gotową czekoladę przełóż do woreczka do robienia konturów (rożek wykonany z papieru do pieczenia również się sprawdzi). Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rysuj czekoladą skrzyżowane linii o ośmiu ramionach, czyli 4 czekoladowe linie na krzyż i połączyłam je czekoladowymi łukami, żeby powstała pajęczyna. Osobno „powyciskaj” pająki przyklejając im oczy z perełek. Czekolada może zastygnąć w warunkach pokojowych, jednak potrzebna jest do tego temp. ok. 18-19°C. Jeżeli w domu jest cieplej, to włóżcie arkusz z pajęczyną do lodówki lub zamrażarki. Do przeniesienia pajęczyny użyj metalowej łopatki, którą chwilę wcześniej schłodź, aby zniwelować różnicę temperatur. W ten sposób unikniesz przyklejenia się pajęczyny do łopatki.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1541
kJ
368 kcal |
758
kJ
181 kcal |
Tłuszcz | 14.10 g | 6.94 g |
Węglowodany | 41.90 g | 20.64 g |
Białko | 19.25 g | 9.48 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.