PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik dyniowy z sosem toffi

Sernik z dynii

16 porcji

średnie 80 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik dyniowy z sosem toffi

Spód:

75 g masła
75 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
3 szt. jajek
60 g mąki

Masa serowa:

1000 g twarogu
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
1,5 szkl. dyni (puree)
4 szt. jajek
3 szt. żółtek
250 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
0,5 szkl. kwaśnej śmietany 18% tł.
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
140 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Sosu toffi Dr. Oetkera
80 g czekolady deserowej
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku na małej mocy palnika. Następnie dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Potem dodaj przesianą mąkę i wszystko razem ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę włóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

3

Masa serowa

Wszystkie składniki oprócz jajek i żółtek umieść w misce i krótko wymieszaj. Następnie dodawaj po jednym jajku i żółtku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotową masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Piekarnik gazowy:  120 °C

Czas pieczenia: o 90 min.

5

Dekorowanie

Po upływie czasu pieczenia, wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw sernik jeszcze na ok. 20 minut w piekarniku. Wystudzony sernik włóż do lodówki do schłodzenia. Schłodzony sernik polej sosem toffi. W zależności od upodobań można go zostawić w takiej wersji lub udekorować według uznania, np. w pajączki.

6

Pajęczyna i pająki

Sernik można ozdobić czekoladową pajęczyną i kilkoma pajączkami. Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść nad parą wodną. Można to również zrobić w mikrofalówce (UWAGA! należy pamiętać, żeby podczas rozpuszczenia czekolada nie osiągnęła temperatury wyższej niż 50°C!). Następnie rozpuszczoną czekoladę schłodź do temp. ok. 31°C. (WSKAZÓWKA - jeżeli nie masz termometru, którym można sprawdzić temperaturę wystarczy, że weźmiesz odrobinę czekolady i dotkniesz nią dolnej krawędzi ust. Jeśli będziesz odczuwać ciepło, to znaczy, że jest jeszcze za gorąca. Natomiast, jeśli będziesz miał wrażenie, że nie czujesz ani chłodu, ani ciepła jest to znak, że czekolada jest idealna). Gotową czekoladę przełóż do woreczka do robienia konturów (rożek wykonany z papieru do pieczenia również się sprawdzi). Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rysuj czekoladą skrzyżowane linii o ośmiu ramionach, czyli 4 czekoladowe linie na krzyż i połączyłam je czekoladowymi łukami, żeby powstała pajęczyna. Osobno „powyciskaj” pająki przyklejając im oczy z perełek. Czekolada może zastygnąć w warunkach pokojowych, jednak potrzebna jest do tego temp. ok. 18-19°C. Jeżeli w domu jest cieplej, to włóżcie arkusz z pajęczyną do lodówki lub zamrażarki. Do przeniesienia pajęczyny użyj metalowej łopatki, którą chwilę wcześniej schłodź, aby zniwelować różnicę temperatur. W ten sposób unikniesz przyklejenia się pajęczyny do łopatki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik dyniowy z sosem toffi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1537kJ
367kcal
758kJ
181kcal
Tłuszcz 14.10g 6.94g
Węglowodany 41.84g 20.61g
Białko 19.26g 9.49g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!