PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik Dalmatyńczyk

Ciasto w kropki. Policz ile ich jest?

o 40 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik Dalmatyńczyk

Ciasto:

200 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
100 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
120 g margaryny (miękkiej)
1 szt. jajek

Masa makowa:

150 g maku
125 ml mleka
1 łyżka miodu
5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:

750 g twarogu zmielonego
3 szt. jajek
150 g margaryny (stopionej)
250 g cukru pudru
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę, odłożyć na pół godziny do lodówki. Blachę 40 x 25 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

3

Masa makowa

Mak zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie odsączyć na sicie i zmielić. Mleko, miód, aromat migdałowy, cukier razem zagotować, wsypać bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

4

Masa serowa

Do zmielonego twarogu dodać jajka, margarynę, cukier puder, aromat cytrynowy i budyń, składniki wymieszać mikserem na gładką masę, rozłożyć równomiernie na podpieczone ciasto. Na masę serową nakładać łyżką małe nieregularne kleksy z masy makowej.

5

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Upieczone ciasto ostudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik Dalmatyńczyk

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 641kJ
153kcal
1164kJ
278kcal
Tłuszcz 7.37g 13.41g
Węglowodany 16.57g 30.13g
Białko 5.88g 10.69g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej