PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik Dalmatyńczyk

Ciasto w kropki. Policz ile ich jest?

o 40 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik Dalmatyńczyk

Ciasto:

200 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
100 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
120 g margaryny (miękkiej)
1 szt. jajek

Masa makowa:

150 g maku
125 ml mleka
1 łyżka miodu
5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:

750 g twarogu zmielonego
3 szt. jajek
150 g margaryny (stopionej)
250 g cukru pudru
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę, odłożyć na pół godziny do lodówki. Blachę 40 x 25 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

3

Masa makowa

Mak zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie odsączyć na sicie i zmielić. Mleko, miód, aromat migdałowy, cukier razem zagotować, wsypać bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

4

Masa serowa

Do zmielonego twarogu dodać jajka, margarynę, cukier puder, aromat cytrynowy i budyń, składniki wymieszać mikserem na gładką masę, rozłożyć równomiernie na podpieczone ciasto. Na masę serową nakładać łyżką małe nieregularne kleksy z masy makowej.

5

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Upieczone ciasto ostudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik Dalmatyńczyk

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 641kJ
153kcal
1164kJ
278kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.