Flag

Sernik czekoladowy z wiśniami

14 porcji
Łatwy
40 min
Kruchy spód z ciasteczek z kakao, podobnie jak masa sernikowa, pod którą skryły się wiśnie.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
220 gciastek maślanych
2 łyżkikakao
100 gmasła (rozpuszczonego)
Masa sernikowa
750 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
2,5 łyżkikakao
250 gserka homogenizowanego waniliowego
ok. 200 - 250 gwiśni
Do dekoracji
2 łyżkikakao
50 gwiśni

Zobacz produkty

Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Ciastka pokrusz, dodaj kakao i rozpuszczone masło, wymieszaj. Masę równomiernie przełóż do formy o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij łyżką. Czekoladowy spód wstaw do lodówki.

2

Masa sernikowa

Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia i dodaj zawartość opakowania sernika na zimno oraz kakao. Wszystko miksuj ok. 3 minuty. Następnie dodaj serek waniliowy i jeszcze krótko miksuj, aż do połączenia się składników. Połowę masy przełóż na wcześniej przygotowany spód i ułóż na niej wydrylowane wiśnie nieco je wciskając. Następnie przykryj owoce drugą częścią czekoladowej masy i wyrównaj wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki, do schłodzenia.

3

Dekorowanie

Ciasto wyjmij z formy, obsyp kakao i udekoruj wiśniami.