PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik czekoladowy

Aksamitny sernik z dodatkiem serka mascarpone i gorzkiej czekolady

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik czekoladowy

Spód:

150 g herbatników
2 łyżki kakao
80 g masła

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
260 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
5 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera

Polewa:

100 ml śmietanki 30% tł.
100 g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Serek mascarpone utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę przelej do serka, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj twaróg, jajka i Sernix. Masę serową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Piekarnik nagrzej do 160˚C.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 80 min.

Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

4

Polewa

Śmietankę przelej do garnuszka, zagotuj. Ściągnij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

Dekorowanie

Sernik udekoruj polewą oraz perełkami i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik czekoladowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2328kJ
556kcal
1118kJ
267kcal
Tłuszcz 26.59g 12.78g
Węglowodany 56.20g 27.02g
Białko 23.01g 11.06g