PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik czekoladowy

Aksamitny sernik z dodatkiem serka mascarpone i gorzkiej czekolady

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik czekoladowy

Spód:

150 g herbatników
2 łyżki kakao
80 g masła

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
260 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
5 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera

Polewa:

100 ml śmietanki 30% tł.
100 g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Serek mascarpone utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę przelej do serka, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj twaróg, jajka i Sernix. Masę serową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Piekarnik nagrzej do 160˚C.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 80 min.

Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

4

Polewa

Śmietankę przelej do garnuszka, zagotuj. Ściągnij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

Dekorowanie

Sernik udekoruj polewą oraz perełkami i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik czekoladowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2328kJ
556kcal
1118kJ
267kcal
Tłuszcz 26.59g 12.78g
Węglowodany 56.20g 27.02g
Białko 23.01g 11.06g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej