PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik cytrynowy z lemon curd

Pyszny, cytrynowy sernik bez pieczenia.

12 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik cytrynowy z lemon curd

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa jogurtowa:

1 szt. cytryny (starta skórka i sok)
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego (w temp. pokojowej)
170 g cukru pudru
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)

Lemon curd:

2 szt. cytryny (starta skórka z 1 szt. i sok z 2 szt.)
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
160 g cukru
80 g masła (rozpuszczonego)
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

2

Masa jogurtowa

Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę na tarce, a sok wyciśnij. Do miski przelej jogurt, dodaj cukier puder, otartą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 min., odcedź, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy jogurtowej, wymieszaj i przelej z powrotem całość do masy jogurtowej. Całość wymieszaj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Przełóż ją do masy jogurtowej i dokładnie wmieszaj rózgą. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. 20 min.

3

Lemon curd

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę z 1 szt. na tarce, a sok wyciśnij z obu cytryn. Wszystkie składniki polewy umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i wymieszaj energicznie rózgą. Ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając, przy użyciu rózgi, doprowadź całość tylko do momentu uzyskania żelowej konsystencji. 2 listki żelatyny namocz przez 5 min w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedź, dodaj do ciepłego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu sernika, a następnie wstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik cytrynowy z lemon curd

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1871kJ
447kcal
967kJ
231kcal
Tłuszcz 26.93g 13.95g
Węglowodany 44.78g 23.20g
Białko 6.97g 3.61g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!