PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik cytrynowy z lemon curd

Pyszny, cytrynowy sernik bez pieczenia.

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik cytrynowy z lemon curd

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa jogurtowa:

1 szt. cytryny (starta skórka i sok)
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego (w temp. pokojowej)
170 g cukru pudru
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)

Lemon curd:

2 szt. cytryny (starta skórka z 1 szt. i sok z 2 szt.)
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
160 g cukru
80 g masła (rozpuszczonego)
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

2

Masa jogurtowa

Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę na tarce, a sok wyciśnij. Do miski przelej jogurt, dodaj cukier puder, otartą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 min., odcedź, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy jogurtowej, wymieszaj i przelej z powrotem całość do masy jogurtowej. Całość wymieszaj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Przełóż ją do masy jogurtowej i dokładnie wmieszaj rózgą. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. 20 min.

3

Lemon curd

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę z 1 szt. na tarce, a sok wyciśnij z obu cytryn. Wszystkie składniki polewy umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i wymieszaj energicznie rózgą. Ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając, przy użyciu rózgi, doprowadź całość tylko do momentu uzyskania żelowej konsystencji. 2 listki żelatyny namocz przez 5 min w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedź, dodaj do ciepłego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu sernika, a następnie wstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik cytrynowy z lemon curd

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1871kJ
447kcal
967kJ
231kcal
Tłuszcz 26.93g 13.95g
Węglowodany 44.78g 23.20g
Białko 6.97g 3.61g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt