Flag

Sernik Cappuccino

ok. 8 porcji
Średni
20 min
Lekki sernik na zimno z dodatkiem kawy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
6 łyżekkawy cappuccino (czekoladowej, waniliowej lub orzechowej)
6 łyżekwody (gorącej)
250 mlśmietanki 30% tł.
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 łyżkicukru pudru
500 gtwarogu
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1 opak.biszkoptów
Do dekoracji
200 mlmleka (zimnego)
1 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
8 listkówmięty
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Kawę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki, cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce twarogu. Do masy dodaj wystudzoną kawę i dokładnie wymieszaj.


Do wysokiego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp zawartość opakowania żelatyny i krótko miksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawaj do przygotowanych wcześniej składników, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.


Do formy o śr. 22 cm, wyłożonej wcześniej biszkoptami delikatnie nasączonymi kawą, wyłóż równomiernie całą masę dokładnie ją wyrównując. Sernik wstaw do lodówki do stężenia.

2

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp zawartość torebki Śnieżnej Chmurki i ubijaj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Sernik udekoruj masą, perełkami oraz listkami mięty.