Flag

Sernik a’la Oreo z polewą CZARNĄ Błyszczącą

24 porcji
Średni
60 min
Sernikowe ciasto kostka na dużą blachę, z masą wypełnioną ciasteczkami oraz pyszną Polewą do gotowania CZRANĄ Błyszczącą – raj dla podniebienia ❤️
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
240 gmąki pszennej
170 gcukru
1 szt.jajka
4,5 łyżkikakao
1 szczyptasoli
150 gmasła
Masa serowa
800 gtwarogu sernikowego lub 3-krotnie zmielonego
250 gserka mascarpone
4 szt.jajek
220 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Krem a’la oreo
2 łyżeczkiŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
60 mlwody
500 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
4 łyżkicukru pudru
200 gciastek typu "Oreo"
Do dekoracji
50 gmasła
3 łyżkimleka
1 opak.Polewy do gotowania CZARNEJ Błyszczącej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy do gotowania CZARNEJ Błyszczącej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, jajko, kakao, sól i masło pokrojone w drobną kostkę umieść w misce. Zagnieć do połączenia się składników.
Spód formy o wym. 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, na papier wyłóż ciasto ugniatając palcami na równą powierzchnię. Po nakłuwaj ciasto widelcem. Włóż blachę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa i pieczenie

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i wymieszaj krótko, do połączenia się składników.
Masę wylej na przygotowany wcześniej spód.
Piecz ok. 15 minut w temp. 170°C, następnie zmniejsz do 150°C i piecz przez następne 70 minut.

Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Czas pieczenia: 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C

3

Krem a’la oreo

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
W misie miksera ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuść w mikrofali i dodaj kilka łyżek ubitej śmietany. Wymieszaj żelatynę z resztą masy śmietanowej.
Do masy śmietanowej delikatnie wmieszaj pokruszone ciasteczka. Wyłóż na sernik i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.

4

Dekorowanie

W rondelku na małym ogniu rozpuść 50 g masła z 3 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła.Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowani i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch wystudzonego ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.