Rolady wielkanocne

Rolady w dwóch smakach: śmietankowo-brzoskwiniowym i czekoladowym

ok. 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolady wielkanocne

Rolada:

1 czysta ściereczka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
150 g cukru
5 łyżek wody gorącej
1 szt. czystej ściereczki

Masa śmietanowa do rolady białej:

1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
120 g brzoskwiń w syropie (2 połówki)
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rolada: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozsmarować na grubość ok. 1cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Natychmiast po upieczeniu roladę przenieść na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papier posmarować zimną wodą, ściągnąć, roladę zwinąć razem ze ściereczką.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 220 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

3

Masa śmietanowa do rolady białej

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach oraz drobno posiekane brzoskwinie. Roladę rozwinąć (usuwając ściereczkę), posmarować dżemem brzoskwiniowym, następnie nałożyć 2/3 śmietany i zwinąć. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu ciasta i wygładzić.Roladę posmarować dżemem, rozłożyć krem (1/3 kremu zostawić do dekoracji rolady), zwinąć w rulon. Wierzch posmarować resztą kremu.

4

Wersja z kremem czekoladowym

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera, 300 ml mleka, 100 g masła, 2 łyżki dżemu truskawkowego, niskosłodzonego Biszkopt upiec według przepisu podstawowego. Do mleka wsypać zawartość opakowania, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty, dalej ubijając połączyć ze 100 g utartego masła. Roladę posmarować dżemem, rozłożyć krem (1/3 kremu zostawić do dekoracji rolady), zwinąć w rulon. Wierzch posmarować resztą kremu, posypać kakao.

Podana poniżej wartość odżywcza nie uwzględnia rolady czekoladowej.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolady wielkanocne

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202 kJ
287 kcal
1101 kJ
263 kcal
Tłuszcz 14.16 g 12.99 g
Węglowodany 36.42 g 33.41 g
Białko 3.80 g 3.48 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.