Flag

Rolada z kremem jogurtowym

ok. 12 - 14 porcji
Średni
40 min
Lekka przyjemność ze świeżymi owocami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Roladę można również posypać startą czekoladą.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
4 łyżkiwody (gorącej)
0,5 szkl.cukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
75 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
250 gjogurtu naturalnego 2% tł.
250 gserka mascarpone
3 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do dekoracji
40 gporzeczek czerwonych
50 gtruskawek
50 gmalin
40 gborówek amerykańskich
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika (wysmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Jajka z wodą ubijaj przez 1 minutę na puszystą masę, dodaj cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia przesiej do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto natychmiast wylej na blachę, delikatnie wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Czystą ściereczkę rozłóż na blacie i posyp cukrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwiń razem ze ściereczką w roladę, odstaw do ostygnięcia.

3

Krem

Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem, a następnie wsyp do masy i krótko wymieszaj mikserem. 


Roladę rozwiń, odłóż ściereczkę. Połową kremu posmaruj ciasto i ponownie je zawiń.

4

Dekorowanie

Resztą kremu posmaruj wierzch i boki rolady. Udekoruj owocami i wstaw do lodówki.

Porady i wskazówki

  • Roladę można również posypać startą czekoladą.