PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pyszna szarlotka

Szarlotka z nutą cynamonu z Indonezji

12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pyszna szarlotka

Ciasto:

300 g mąki
200 g masła (schłodzonego)
100 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek (np. Szara Reneta)
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Połową porcji ciasta wyłóż dno formy i odstaw do schłodzenia. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta.

2

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zarumienienia się ciasta.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Masa jabłkowa

Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki. W garnku podgotuj jabłka z cukrem ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon, całość dokładnie wymieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pyszna szarlotka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1331kJ
318kcal
729kJ
174kcal
Tłuszcz 15.14g 8.27g
Węglowodany 44.51g 24.33g
Białko 3.88g 2.12g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!