do przepisu Proste ciasto z winogronami
4 szt. | jajek |
100 g | cukru |
70 g | mąki |
20 g | mąki ziemniaczanej |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
250 g | serka mascarpone |
2 łyżeczki | cukru pudru |
500 ml | wody |
1 opak. | Galaretki o smaku winogronowym Dr. Oetkera |
600 g | winogron jasnych i ciemnych |
Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przełóż ją do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 25 min.
Upieczone ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia.
Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder włóż do misy miksera. Wszystko razem miksuj do uzyskania puszystego kremu, zaczynając od niskich obrotów. Krem rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Ciasto wstaw do lodówki.
Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do schłodzenia. Winogrona umyj. Umyte winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na ok. 3 h do całkowitego stężenia.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
687kJ 164kcal |
695kJ 166kcal |
Tłuszcz | 11.51g | 11.62g |
Węglowodany | 12.94g | 13.07g |
Białko | 2.58g | 2.60g |