PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Proste ciasto z winogronami

Doskonały biszkopt z kremem z mascarpone i galaretką o smaku winogronowym

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Proste ciasto z winogronami

Biszkopt:

4 szt. jajek
100 g cukru
70 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru

Do dekoracji:

500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku winogronowym Dr. Oetkera
600 g winogron jasnych i ciemnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przełóż ją do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczone ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia.

3

Krem

Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder włóż do misy miksera. Wszystko razem miksuj do uzyskania puszystego kremu, zaczynając od niskich obrotów. Krem rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Ciasto wstaw do lodówki.

4

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do schłodzenia. Winogrona umyj. Umyte winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na ok. 3 h do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Proste ciasto z winogronami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 687kJ
164kcal
695kJ
166kcal
Tłuszcz 11.51g 11.62g
Węglowodany 12.94g 13.07g
Białko 2.58g 2.60g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej