PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Proste ciasto truskawkowo-śmietankowe

Pyszne ciasto z truskawkami i masą śmietankową

24 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Proste ciasto truskawkowo-śmietankowe

Ciasto:

500 - 600 g truskawek
150 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
90 g cukru
75 ml oleju

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodawaj kolejno żółtka ciągle ubijając. Cienkim strumieniem wlewaj do masy olej cały czas mieszając. Mąkę z proszkiem delikatnie wymieszaj z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch ciasta wyłóż połówki truskawek rozcięciem do dołu i lekko je wciśnij. Kilka truskawek odłóż do dekoracji.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę wyłóż równomiernie na ciasto, całość odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h. Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Proste ciasto truskawkowo-śmietankowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 649kJ
155kcal
955kJ
228kcal
Tłuszcz 11.11g 16.34g
Węglowodany 14.22g 20.91g
Białko 3.66g 5.38g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej