PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

Malutkie ptysie (profiterole), nadziewane ajerkoniakowym kremem

ok. 60 sztuk

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

Ciasto parzone:

100 ml mleka
150 ml wody
125 g masła
1 szczypta soli
150 g mąki
4 szt. jajek
1 szt. białka

Krem ajerkoniakowy:

50 g masła (miękkiego)
300 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
1 łyżka wódki

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko, wodę, masło oraz sól umieść w garnuszku i ustaw na średniej mocy palnika. Jak tylko całość się zagotuje, od razu wsyp mąkę. Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie odstaw masę do przestudzenia. W osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z białkiem. Kiedy masa wystygnie, powoli przelewaj do niej roztrzepane jajka i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C i przygotuj blachy z wyposażenia piekarnika, wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj na papier porcje o śr. ok. 3 cm, pozostawiając większe odstępy. 

2

Pieczenie

Ptysie wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Krem ajerkoniakowy

W mniejszym naczyniu utrzyj masło na jasną, puszystą masę. Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę, wsyp zawartość opakowania kremu ajerkoniakowego i całość miksuj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj utarte masło i dalej miksuj do momentu połączenia się składników. W wersji dla dorosłych pod koniec miksowania dodaj alkohol. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj każdego ptysia po kolei.

4

Dekorowanie

Na blat wyłóż kawałek papieru, postaw na nim kratkę i poukładaj nadziane profiterole. Torebkę polewy umieść w gorącej wodzie na kilka minut, po czym odetnij niewielki rożek i oblej nią ptysie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 301 kJ
72 kcal
1306 kJ
312 kcal
Tłuszcz 5.61 g 24.39 g
Węglowodany 4.26 g 18.52 g
Białko 1.22 g 5.31 g