PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

Malutkie ptysie (profiterole), nadziewane ajerkoniakowym kremem

o 60 sztuk

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

Ciasto parzone:

100 ml mleka
150 ml wody
125 g masła
1 szczypta soli
150 g mąki
4 szt. jajek
1 szt. białka

Krem ajerkoniakowy:

50 g masła (miękkiego)
300 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
1 łyżka wódki

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko, wodę, masło oraz sól umieść w garnuszku i ustaw na średniej mocy palnika. Jak tylko całość się zagotuje, od razu wsyp mąkę. Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie odstaw masę do przestudzenia. W osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z białkiem. Kiedy masa wystygnie, powoli przelewaj do niej roztrzepane jajka i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C i przygotuj blachy z wyposażenia piekarnika, wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj na papier porcje o śr. ok. 3 cm, pozostawiając większe odstępy. 

2

Pieczenie

Ptysie wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Krem ajerkoniakowy

W mniejszym naczyniu utrzyj masło na jasną, puszystą masę. Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę, wsyp zawartość opakowania kremu ajerkoniakowego i całość miksuj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj utarte masło i dalej miksuj do momentu połączenia się składników. W wersji dla dorosłych pod koniec miksowania dodaj alkohol. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj każdego ptysia po kolei.

4

Dekorowanie

Na blat wyłóż kawałek papieru, postaw na nim kratkę i poukładaj nadziane profiterole. Torebkę polewy umieść w gorącej wodzie na kilka minut, po czym odetnij niewielki rożek i oblej nią ptysie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 301kJ
72kcal
1306kJ
312kcal
Tłuszcz 5.61g 24.39g
Węglowodany 4.26g 18.52g
Białko 1.22g 5.31g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej