Potworki z drożdżowego ciasta

Zabawne potworki na Halloween i nie tylko

ok. 12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Potworki z drożdżowego ciasta

Ciasto:

1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
200 ml mleka
450 g mąki
80 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
150 g masła

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
10 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
2 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
150 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego, niskosłodzonego
1 łyżka cukru pudru
1 opak. dekoracji z czekolady
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, wlać do mąki, wsypać cukier, cukier wanilinowy, sól, aromat cytrynowy, żółtka, zagnieść. Na koniec dodać stopione, ostudzone masło, ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść, uformować wałek o grubości 5 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, z których następnie formować kulki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Wystudzone ciastka przekroić na połowę.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do aromatu rumowego dodać żelatynę, rozpuścić, dodać do serka homogenizowanego. Gęstniejącą masę połączyć ze śmietaną. Krem nałożyć do papierowej tutki, wyciskać na dolne połówki bułek formując na brzegach zęby. Przykryć skośnie drugą połówką i lekko docisnąć. Na wierzchu zrobić oczy. Posypać cukrem pudrem. Dżem umieścić w papierowej tutce i wycisnąć w paszczy potworków. Oczy udekoruj dekoracjami z czekolady, posypką i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Potworki z drożdżowego ciasta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1792 kJ
428 kcal
1377 kJ
329 kcal
Tłuszcz 21.86 g 16.82 g
Węglowodany 49.03 g 37.72 g
Białko 9.01 g 6.93 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.