PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Potworki z drożdżowego ciasta

Zabawne potworki na Halloween i nie tylko

ok. 12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Potworki z drożdżowego ciasta

Ciasto:

1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
200 ml mleka
450 g mąki
80 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
150 g masła

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
10 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
2 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
150 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego, niskosłodzonego
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, wlać do mąki, wsypać cukier, cukier wanilinowy, sól, aromat cytrynowy, żółtka, zagnieść. Na koniec dodać stopione, ostudzone masło, ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść, uformować wałek o grubości 5 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, z których następnie formować kulki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Wystudzone ciastka przekroić na połowę.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do aromatu rumowego dodać żelatynę, rozpuścić, dodać do serka homogenizowanego. Gęstniejącą masę połączyć ze śmietaną. Krem nałożyć do papierowej tutki, wyciskać na dolne połówki bułek formując na brzegach zęby. Przykryć skośnie drugą połówką i lekko docisnąć. Na wierzchu zrobić oczy. Posypać cukrem pudrem. Dżem umieścić w papierowej tutce i wycisnąć w paszczy potworków. Oczy udekorować serduszkami, posypką i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Potworki z drożdżowego ciasta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1788 kJ
427 kcal
1373 kJ
328 kcal
Tłuszcz 21.83 g 16.79 g
Węglowodany 49.43 g 38.02 g
Białko 9.01 g 6.93 g