Flag

Pory w galarecie

8 - 12 porcji
Średni
60 min
Pory w niecodziennym wydaniu w smacznej galarecie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
3 szt.pora (dużego)
1000 mlwody
2 kostkibulionu warzywnego
150 mlbiałego wytrawnego wina
4 łyżkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
0,5 łyżeczkipieprzu (wymieszanego czarnego, białego, czerwonego)
250 mlśmietanki 18% tł. gęstej lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkapieprzu białego mielonego

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pory dokładnie umyć, oczyścić odcinając połowę zielonej części, pokroić na 4 cm kawałki. Przygotować bulion i zagotować go z winem, włożyć pory i gotować 5 minut. Pory mają pozostać jędrne! Ostudzone pory wyjąć z bulionu, osączyć. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Wlać sok z cytryny. Na dół okrągłych foremek opłukanych zimną wodą wlać trochę bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. W formie ułożyć wzdłuż pierwszą warstwę porów, zalać je połową bulionu, schładzać przez 30 minut. Na zastygniętej galarecie ułożyć kolejną warstwę porów, zalać pozostałym bulionem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Ziarna pieprzu utłuc, wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Przyprawić solą oraz pieprzem mielonym i polać sosem.