PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pomarańczowa beza

Beza w wyjątkowej odsłonie z nutą pomarańczy

ok. 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pomarańczowa beza

Beza:

4 szt. białka (w temp. pokojowej)
240 g cukru pudru

Krem:

1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera
150 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml wody
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 szt. pomarańczy
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka
100 g czekolady mlecznej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka jaj i cukier puder ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna. Następnie zabarwić pianę ¼ łyżeczki czerwonego i ½ łyżeczki żółtego barwnika Dr. Oetkera, wymieszać według upodobania, aż kolory się połączą lub pozostawić fantazyjne smugi barwnika.

3/4 piany przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby powstał okrągły blat bezy, na bokach łyżką uformować ozdobne zawijasy. Pozostałą część piany przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm i wyciskać na papier do pieczenia ozdobne stożki, starając się by miały zawinięte czubki.

2

Pieczenie

Dużą bezę piec jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze 120°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez kolejną godzinę.

Piekarnik elektryczny: 120 °C

Piekarnik gazowy: 120 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia dodać jogurt naturalny i wodę, następnie mieszać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość opakowania kremu. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksować na najwyższych obrotach 3 min. Następnie krem zabarwić barwnikami spożywczymi w następujących proporcjach: ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i ½ łyżeczki żółtego barwnika, krem włożyć do lodówki. Schłodzony krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.

4

Dekorowanie

Gdy beza całkowicie wystygnie przełożyć ją na paterę i dekorować kremem, owocami, Perełkami złotymi i Gwiazdkami z opłatka, startą na tarce czekoladą oraz startą skórką z pomarańczy (pomarańczę trzeba wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pomarańczowa beza

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382 kJ
330 kcal
737 kJ
176 kcal
Tłuszcz 7.45 g 3.98 g
Węglowodany 61.29 g 32.78 g
Białko 5.16 g 2.76 g