PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pomarańczowa beza

Beza w wyjątkowej odsłonie z nutą pomarańczy

o 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pomarańczowa beza

Beza:

4 szt. białka (w temp. pokojowej)
240 g cukru pudru

Krem:

1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera
150 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml wody
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 szt. pomarańczy
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka
100 g czekolady mlecznej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka jaj i cukier puder ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna. Następnie zabarwić pianę ¼ łyżeczki czerwonego i ½ łyżeczki żółtego barwnika Dr. Oetkera, wymieszać według upodobania, aż kolory się połączą lub pozostawić fantazyjne smugi barwnika.

3/4 piany przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby powstał okrągły blat bezy, na bokach łyżką uformować ozdobne zawijasy. Pozostałą część piany przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm i wyciskać na papier do pieczenia ozdobne stożki, starając się by miały zawinięte czubki.

2

Pieczenie

Dużą bezę piec jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze 120°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez kolejną godzinę.

Piekarnik gazowy:  120 °C

Piekarnik elektryczny:  120 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia dodać jogurt naturalny i wodę, następnie mieszać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość opakowania kremu. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksować na najwyższych obrotach 3 min. Następnie krem zabarwić barwnikami spożywczymi w następujących proporcjach: ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i ½ łyżeczki żółtego barwnika, krem włożyć do lodówki. Schłodzony krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.

4

Dekorowanie

Gdy beza całkowicie wystygnie przełożyć ją na paterę i dekorować kremem, owocami, Perełkami złotymi i Gwiazdkami z opłatka, startą na tarce czekoladą oraz startą skórką z pomarańczy (pomarańczę trzeba wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pomarańczowa beza

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382kJ
330kcal
737kJ
176kcal
Tłuszcz 7.45g 3.98g
Węglowodany 61.29g 32.78g
Białko 5.16g 2.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej