Flag

Półfrancuskie bułeczki cynamonowe

ok. 12 - 15 sztuk
Średni
40 min
Bułeczki z ciasta półfrancuskiego na Drożdżach suszonych instant Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
70 gcukru
50 gmasła (miękkiego)
220 mlmleka (ciepłego)
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
Nadzienie
100 gmasła (zimnego pokrojonego w cienkie plastry)
120 gcukru
2 łyżeczkicynamonu
Na wierzch
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

2

Składanie ciasta

Ciasto rozwałkuj na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy w prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Plastry masła rozłóż na połowie prostokąta, a następnie przykryj drugą połową ciasta. Rozwałkuj je ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, a następnie złóż jak list (krótszy bok od prawej strony złóż do połowy, drugi bok od lewej strony załóż na ten złożony). Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ponownie je rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 70 x 40 cm. Ciasto posmaruj wodą przy pomocy pędzla.

3

Nadzienie

Cukier i cynamon wymieszaj. Odłóż ok. 3 łyżki do posypania wierzchu. Resztą posyp ciasto i zwiń w roladę (rulon) od dłuższego boku. Końce odetnij, wyrównując ciasto. Roladę pokrój na części (każda po około 5 cm).


Bułeczki ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułeczki zrób zagłębienie za pomocą trzonu drewnianej łyżki. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą cukru z cynamonem. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C