PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Półfrancuskie bułeczki cynamonowe

Bułeczki z ciasta półfrancuskiego na Drożdżach suszonych instant Dr. Oetkera

o 12 - 15 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Półfrancuskie bułeczki cynamonowe

Ciasto:

500 g mąki
70 g cukru
50 g masła (miękkiego)
220 ml mleka (ciepłego)
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Nadzienie:

100 g masła (zimnego pokrojonego w cienkie plastry)
120 g cukru
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Na wierzch:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

2

Składanie ciasta

Ciasto rozwałkuj na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy w prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Plastry masła rozłóż na połowie prostokąta, a następnie przykryj drugą połową ciasta. Rozwałkuj je ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, a następnie złóż jak list (krótszy bok od prawej strony złóż do połowy, drugi bok od lewej strony załóż na ten złożony). Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ponownie je rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 70 x 40 cm. Ciasto posmaruj wodą przy pomocy pędzla.

3

Nadzienie

Cukier i cynamon wymieszaj. Odłóż ok. 3 łyżki do posypania wierzchu. Resztą posyp ciasto i zwiń w roladę (rulon) od dłuższego boku. Końce odetnij, wyrównując ciasto. Roladę pokrój na części (każda po około 5 cm).

Bułeczki ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułeczki zrób zagłębienie za pomocą trzonu drewnianej łyżki. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą cukru z cynamonem. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Półfrancuskie bułeczki cynamonowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1243kJ
297kcal
1415kJ
338kcal
Tłuszcz 11.03g 12.53g
Węglowodany 44.34g 50.39g
Białko 5.57g 6.33g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej